Излишъкът в бюджета на Германия може да достигне 14 милиарда евро

Излишъкът в бюджета на Германия може да достигне 14 милиарда евро

Германия може да отчете бюджетен излишък от 14 милиарда евро през 2017 година, съобщава сп. "Шпигел" в неделя. Така се осигурява по-голяма възможност за маневри в преговори на консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел за съставяне на нова управляваща коалиция с либералната, ориентирана към бизнеса, Свободна демократическа партия и Зелените, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Новата прогноза се основава на солидния икономически растеж и повишаващите се данъчни приходи, отбеляза "Шпигел".

По-рано финансовото министерство очакваше балансиран бюджет, макар че водещите германски икономически институти прогнозираха миналия месец рекорден цялостен бюджетен излишък, включващ и правителствата на провинциите, за следващите години.
Новите очаквания са добра новина за консерваторите на Меркел, зелените и свободните демократи, чиито предложения ще доведат до нови разходи за около 100 млрд. евро през следващите четири години.

Поредният кръг преговори за създаване на коалиционно правителство в Германия, който е фокусиран върху имиграционната политика и предоставянето на убежище, бе отложен за идната седмица, тъй като в четвъртък след 11 часа разговори страните не успяха да се споразумеят.


Министерството на финансите не е коментирало информацията на "Шпигел", но следващите му прогноза за приходите ще бъдат публикувани в средата на ноември.

Излишъкът ще позволи на правителството да покрие разходите от 7 милиарда евро, които се очакват по споразумение за ядрени отпадъци, както и разходи на стойност 6.7 милиарда евро, свързани с мигрантите, като няма да се наложи да се черпят средства от резервната сметка от 20 милиарда евро, създадена в разгара на мигрантската криза през 2015 година.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?