Излишъкът в бюджета остава 2.4 млрд. лв.

Излишъкът в бюджета остава 2.4 млрд. лв.

Излишъкът в бюджета остава близо 2.4 млрд. лв. към 31 октомври, след като през десетия месец на годината кабинетът е реализирал минимален дефицит от 35 млн. лв. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Според последната прогноза на ведомството се очаква годината да приключи с нулев дефицит вместо първоначално заложения "минус" от 1.3 млрд. лв., което означава, че през ноемви и декември се очаква правителството да завиши разходите си и да похарчи текущия излишък от 2.4 млрд. лв.

По-доброто изпълнение от заложеното за 2017 г. се дължи най-вече на по-високите постъпления от данъци и осигуровки и на задържането на разходи заради изоставането при европроектите.

Към края на октомври данъчно-осигурителните приходи се очаква да бъдат с 2.2 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2016 г., т. е. общо 29.15 млрд. лв.

Реализираните от кабинета разходи към края на октомври са в размер на 26.8 млрд. лв., което е с близо 2 млрд. лв. повече в сравнение с 2016 г. главно поради по-високите социални и здравноосигурителни плащания и заради увеличението на пенсиите и някои заплати.

Към 30 септември 2017 г. фискалният резерв възлиза на 11.9 млрд. лв., сочат още данните на МФ.

Споделяне

Още от Бизнес