Излиза последният “нов” роман на Толкин

Излиза последният “нов” роман на Толкин

Тридесет и четири години след смъртта на Джон Роналд Руел Толкин, издателство “Хърпър Колинс” (HarperCollins) публикува романа му “Децата на Хурин” (The Children of Hurin), който синът му Кристофър Толкин е конструирал от ръкописи на баща си, “без никакви редакторски нововъведения”, предаде Ройтерс.

В понеделник, 16 април, книгата излиза на британския пазар, а на следващия ден ще бъде пусната и в САЩ.

Историята се развива далеч преди събитията във “Властелинът на пръстените” - в Средната земя, много преди появата на хобитите и разказва тъжната история за Турин и сестра му Ниенор, които са прокълнати от Моргот. Същите два персонажа се споменават и в “Силмарилион”, публикуван от Кристофър Толкин през 1977 г.

Издателите казват, че реконструираният роман е по-тъжен от “Властелинът на пръстените”, най-известното произведение на фентъзи-класика Дж. Р.Р. Толкин.

Дейвид Браун от “Харпър Колинс” заявява пред Ройтерс, че с голяма доза сигурност “Децата на Хурин” може да се смята за последния “нов” роман на Толкин. Независимо, че архивите на писателя съдържат много незавършени откъси и сюжетни линии, само този епизод е бил разработен в достатъчна степен, за да се превърне в самостоятелно произведение.

Първият тираж от 500 000 екземпляра на “Децата” е илюстриран от носителя на Оскар Алан Ли, художник-постановчик на “Завръщането на краля”, последния филм от трилогията на Питър Джаксън по романа на Толкин “Властелинът на пръстените”.

До излизането на екран през 2001 г. на “Задругата на пръстена”, световният тираж на книгите на Толкин беше около 100 млн. екземпляра, а за последните шест години скочи с една трета.

Кристофър Толкин, който е на около 80 години и не желае да дава интервюта, има желание отново да постави акцент върху романите на баща си, след като Питър Джаксън реализира изключително успешната филмова трилогия.

Най-вероятно “Хобит” също ще бъде филмиран.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?