Съпредседателят на РБ Радан Кънев:

Излизаме в опозиция, ако парламентът не приеме бързо реформите

Излизаме в опозиция, ако парламентът не приеме бързо реформите

Реформаторският блок няма да допусне местните избори да забавят здравната и съдебната реформа, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев на пресконференция във Варна в понеделник. "Ние ценим демокрацията и избори винаги ще има, това не може да е пречка да се управлява държавата", допълни той

 "Моментът е преломен за парламента. Той или ще гласува реформите, или ще ги бламира. Средно положение няма", каза Кънев.

"Това дали 43-ото Народно събрание ще събере необходимия кураж да гласува реформите ще предопредели дали реформаторите ще останем част от управляващото реформаторско мнозинство, или ще станем част от опозицията", добави Кънев.

Лидерът на ДСБ каза още, че след стабилизирането на страната на международната сцена и еврофондовете вече е налице и повишаване на заетостта, покачване на средните доходи и на инвестиционната активност, което скоро ще доведе и до откриване на нови работни места. "За съжаление остава рискът корупцията и липсата на правосъдие да попречат икономическото оживление да донесе резултати", посочи още той и добави, че заради това основните реформи трябва бързо да бъдат доведени до успешен край.

"Това са реформите в правосъдието и здравеопазването. Няма друга толкова нагла и всеобхватна корупция и източване на средства като в здравеопазването", каза още Радан Кънев. По думите му става дума за повече от половин милиард лева и за засягане на финансовите интереси на фармацевтичния бизнес и мениджмънта на частни и държавни болници.

Изказването си Кънев направи два дни след като шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията му е изключително притеснена от случващото се в сферата на здравеопазването. Той обяви, че имат огромни притеснения за начина, по който се провежда реформата там, "защото преди да започнеш една реформа, трябва да си убедил тези, с които трябва да я проведеш". Според него лекарите и ръководителите на здравни заведения са хора с опит, познават проблемите и трябва да бъдат чути. Освен това направената реформа трябва да бъде устойчива и да бъде продължена и след 4-годишния мандат на правителството.

Споделяне

Още от България