Излизане на Великобритания от ЕС би било икономическа и политическа катастрофа

Излизане на Великобритания от ЕС би било икономическа и политическа катастрофа

Излизане на Великобритания от Европейския съюз след референдума, който Лондон планира да проведе до края на 2017 година, би било икономическа и политическа катастрофа за страната. Това посочва в интервю за ТАСС водещият международен анализатор на британския в. "Таймс" Майкъл Биньон.

Според експерта премиерът Дейвид Камерън, който е и лидер на Консервативната партия, преди парламентарните избори е поел отговорността да проведе такъв референдум, за да подкопае позициите на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), която също настоява за подобен вот и излизане на Великобритания от ЕС.

"Камерън се оказа в трудна ситуация. Той не иска страната да напусне ЕС. Почти всички политици разбират, че прекратяване на членството на Великобритания в ЕС ще се превърне в икономическа и политическа катастрофа. Камерън има нужда от някои промени в Съюза. Никой от партньорите ни обаче няма интерес да направи особени отстъпки на Великобритания и това не е от полза за никого", посочва Биньон.

Сред основните причини за референдума е увеличаващият се брой на имигрантите от източноевропейските страни, които търсят работа в Обединеното кралство, отбелязва той. Повечето от тях са отлични работници, те носят ползи на икономиката ни, но обикновените граждани не го разбират.

Затова Камерън трябва да постигне споразумение, което да огрaничи притока на имигранти или да отмени социалните помощи за тях, според анализатора.

По думите му излизането на страната от ЕС все пак е малко вероятно. Великобритания не е единствената, която настоява за реформи в ЕС, припомня той, посочвайки Германия, Франция и Дания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?