Излизане от еврозоната може да е оздравително за Атина

Излизане от еврозоната може да е оздравително за Атина

Драматичните мерки за стабилизиране на гръцките финанси се централна тема за коментар във водещите европейски вестници в четвъртък.

Гръцката икономическа трагедия се приближава към последното си действие. Общият пакет от мерки на еврозоната и МВФ, задействани от Атина миналата седмица, е недостатъчен и прекалено закъснял, пише в четвъртък в уводна статия британският вестник "Индипендънт".

Европейските лидери трябва да действат решително. Сега има три възможности. Първата - страните от еврозоната биха могли да връчат на Атина "празен чек", давайки ѝ пълна свобода на действие, за да убеди инвеститорите, че няма да изгубят пари заради нейния дълг.

Втората - Гърция може да се опита да реструктурира дълга си, принуждавайки инвеститорите да "поокастрят" първоначалните си капиталовложения.

И накрая - Гърция може да изостави единната валута с надежда, че това ще ѝ даде нужния икономически тласък, се изброява в коментара.

И трите възможности са крайно непривлекателни. Пълната свобода на действие може да предизвика политическа криза в еврозоната. Германските гласоподаватели и политици вече са дълбоко против прехвърлянето на държавни средства в подкрепа на Гърция.

Изгледите за предоставяне на неограничени гаранции на прекалено разточителните, по тяхно мнение, южни съседи, може да се окаже прекалено. Какъвто и курс да решат да поемат европейските лидери, те трябва да действат бързо и решително. За всички е ясно, че единственото, което донесе подходът с изчакването, е задълбочаване на кризата, при това до степен, че сега под въпрос е жизнеспобността на самата еврозона, допълва "Индипендънт".

Гърция може да се окаже първата плочка от доминото

Проблемите на Гърция може да се окажат скоро проблеми и на Португалия. Великобритания също не е имунизирана, посочва вестник "Гардиън". Европейската тема само бегло присъства в предизборната кампания (във Великобритания -б.ред.), но гръцката криза може да промени всичко. Тя е прекалено голямо бедствие, за да бъде пренебрегната и поражда въпроси не само за глупавия начин, по който се отнасят с проблема, но и екзистенциални въпроси за бъдещето на еврото.

Накратко, кризата поставя въпроса дали Великобритания не би могла да се окаже следващата Гърция, отбелязва изданието.

"Гръцкият пожар се превръща в испанска треска", гласи заглавието на една от статиите, посветена на проблема с южната европейска страна вестник ″Файненшъл таймс″.

Страховете, че кризата с гръцкия дълг може да се разпространи и в други държави от еврозоната, се засилиха, след като рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг и на Испания, което пък отново понижи курса на еврото спрямо долара. Понижаването на оценката нанесе удар на неистовите усилия на Испания да избегне "гръцката болест".

Вече се наблюдава нещо като зараза от гръцката криза, посочва и в редакционна статия "Файненшъл таймс". Откакто през октомври миналата година Георгиос Папандреу пое премиерския пост и разкри чудовищния дефицит, укриван от предшествениците му, той с право твърдеше, че основният проблем на страната му не е фискалният дефицит, а дефицитът на доверие. Сега тази липса на доверие се разпространи от Атина до Берлин, Франкфурт и Брюксел.

Няма време за колебания. Поуките от гръцката криза за Обединеното кралство са ясни: всяко забавяне след изборите на собственото ни икономическо преструктуриране крие риск от фалит, отбелязва вестник "Дейли телеграф".

Кризата с дълга в Южна Европа заплашва да разпространи финансовата зараза и да навреди на икономическото възстановяване. Мерките за подпомагане са тежки, но

жизнено необходими, посочва в. "Таймс". Колапсът на "Лемън брадърс" през 2008 г. превърна едно кредитно затруднение в истинска финансова паника, която едва не срина западната банкова система. По сходен начин финансовите сътресения в Гърция може да изглеждат като технически проблем, но заплашват да се превърнат в човешка катастрофа, допълва всекидневникът.

Маневри за избягване на гръцката зараза

Еврозоната и МВФ маневрират, за да избегнат заразата на гръцката криза, пише френският в. "Монд". Пред заплахата на гръцката неплатежоспособност, която тресе еврозоната и финансовите пазари, европейските лидери и МВФ се опитаха да ускорят деблокирането на необходимата на Гърция помощ, като подложиха Германия на натиск.

Вестникът цитира председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, според когото е абсолютно необходимо Германия да решава бързо.

″Тъй като Гърция е част от еврозоната, заради системата на солидарност в зоната, заложено е доверието в самата еврозона″, казва генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан, цитиран от "Монд". Трише и Строс-Кан посетиха Берлин, за да убедят германските парламентаристи в спешната необходимост да се помогне на Гърция.

Стратегията на германския канцлер Ангела Меркел за справяне с проблема с неудържимия дълг на Гърция бе да печели време и да се надява, че кризата няма да наложи действия преди решаващите избори в началото на май. Часът за действие обаче вече удари, пише и вестник "Ню Йорк таймс". Социологическите проучвания в Германия от месеци показват, че огромната част от германците са против отпускането на каквато и да било помощ за Гърция, а постоянното тръбене в медиите за гръцкото разточителство само подхранват общественото недоволство.

След среща с ръководителя на МВФ Доминик Строс-Кан Меркел каза, че преговорите с гръцкото правителство трябва да бъдат ускорени и Германия ще даде своята дан за предпазването на еврото. По-късно обаче Меркел каза, че влизането на Гърция в еврозоната не се е основавало на стабилни фактори, което прави справянето с настоящата криза особено трудно, отбелязва американският всекидневник.

Цената на бездействието обаче нараства, а потенциалният риск нестабилността да се разпространи в останалата част от Европа се очертава все по-ясно, допълва "Ню Йорк таймс".

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?