Излизането на Гърция от еврозоната ще е икономическа катастрофа

Лукас Пападимос

Излизането на Гърция от еврозоната ще е не само икономическа катастрофа, но и стратегическо поражение за страната, посочва в отворено писмо до гражданите отиващият си гръцки премиер Лукас Пападимос, съобщава гръцкото радио "Скай".

Писмото е изпратено малко след като Пападимос предаде управлението на страната на служебния премиер Панайотис Пикраменос.

Пападимос предупреждава, че едностранното отхвърляне на ангажименти, поети към международните кредитори, би било "катастрофално" за Гърция и неизбежно ще доведе до излизане на страната от еврозоната и вероятно от Европейския съюз. По думите му някои очакват да се възползват от хаоса, който ще последва при евентуално излизане на страната от еврозоната.

В писмото Пападимос посочва, че воденото от него коалиционно правителство е имало задачата да избегне некоординиран фалит, да осигури втори спасителен пакет от 130 милиарда евро и да финализира сделката за отписване на гръцкия дълг с частните кредитори, съобщава ДПА.

Същевременно лидерът на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас обвини Европейския съюз и германския канцлер Ангела Меркел, че играят "жесток покер с живота на европейците", като им налагат мерки за икономии.

В интервю за Би Би Си левият лидер, чиято партия излезе на второ място на парламентарните избори на 6 май, а проучвания я сочат като евентуален победител на повторния вот през юни, предупреждава, че "ако болестта от затягане на коланите разруши Гърция, тя ще се пренесе и в останалата част на Европа".

Банките се възползваха от бремето на хиляди европейци - в Испания, Италия и Гърция, обричайки ги на бедност и изпитания. Европейското ръководство и особено Меркел трябва да спрат покера с живота на хората, посочва лидерът на СИРИЗА.

Алексис Ципрас пледира за предоговаряне на меморандума за икономиите. Той отказа да участва в каквото и да е коалиционно правителство, което според него ще продължи политиката на рестрикции, за която настояват ЕС и МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани