Изложба на суперлуксозни стоки привлича хиляди московски богаташи

Ако в Русия наистина цари атмосфера на икономически страх, както наскоро заяви главен съветник в Кремъл, това изглежда не разваля апетита на московските богаташи за бижута, реактивни самолети и екзотични екскурзии.

През уикенда изложба на суперлуксозни стоки привлече хиляди посетители и повдигна края на завесата върху обичайно затворения свят на най-богатите руснаци - или поне върху това, което изложителите се надяват да им продадат.

Стоките включват инкрустирани с диаманти бутилки водка по 25 000 долара, бижутерия за домашни любимци и яхти, по-дълги от футболно игрище.

С процъфтяването на руската икономика поради високите световни цени на петрола, Русия се превърна в предпочитано ловно поле за фирми, предлагащи стоки и услуги, които само малцина могат да си позволят.

Доставчиците на световните богаташи масово участваха този уикенд в Екстраваганца - изложба за луксозна търговия, която обикаля света и спира на места като Дубай и Шанхай. Това е второто организиране на изложбата в Русия за последните две години.

Изложителят Райнер Мец ръководи германската частна чартърна компания Джет Кънекшън. Той съобщава, че поръчките от руски клиенти са се увеличили с 30 процента за последните две години.

"Те се нареждат след Китай по отношение на развитието. Миналата седмица бях в Шанхай - там се вижда същото феноменално ускорение", казва Мец.

Организаторите на изложбата, на която се отива само с покана, съобщиха, че посетителите са били много повече тази година в сравнение с миналата, когато са дошли 3000 души. За тази година числа на посещаемост не бяха дадени.

Интересът е нараснал въпреки увеличаващото се безпокойство от икономическите условия в Русия. Политически оцветеното съдебно преследване срещу петролната компания Юкос за укриване на данъци и хвърлянето в затвора на бившия ѝ директор Михаил Ходорковски предизвикаха критики, че Русия пет пари не дава за защитата на акционерите и върховенството на закона.

Икономическият съветник на президента Путин Андрей Иларионов дори заяви миналата седмица, че бъдещето на Русия е помрачено от "атмосфера на страх" заради съдебните преследвания срещу Юкос.

Някои руски джобове обаче продължават да са тъпкани с пари.

Тази година Москва отне от Ню Йорк първото място на града с най-много милиардери, съобщи през май руското издание на списание Форбс.

"В парично отношение бих казала, че 80 процента от нашия бизнес идва от Русия. Техните сделки са с тенденция да са най-големите. Те харчат доста повече", казва Хариет Рийд, маркетингов експерт в компанията за чартър и продажба на луксозни яхти Едмистън.

Две продажби се открояват в счетоводната книга на Едмистън: яхтите Пелорус и Льо Гран Бльо, с дължина съответно 115 и 114 метра, бяха закупени от милиардера Роман Абрамович, който миналата година си напазарува и британския футболен клуб Челси.

Измежду щандовете с бижутерия, маркови спортни коли, вили на Бахамските острови и водка в яйца на Фаберже, една оферта привлече особено силно вниманието на бизнесмена Иван Улянов.

За 150 000 долара седмично Сий ту Скай Холидейз (Ваканция от морето до небето) предлага екскурзия с яхта до фиордовете на Аляска. На борда има хеликоптер, който след закуска откарва гостите във вътрешността за ски-скок от хеликоптер.

Възможността за екскурзия по бреговете на тази бивша руска територия привлича Улянов. "Не го казвам в империалистки смисъл, но за всеки руснак Аляска е кътче от родината от царско време", казва той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?