Изложба показва архивни документи и снимки от София в последните 60 години

Изложба показва архивни документи и снимки от София в последните 60 години

Държавен архив - София ще отбележи 60-годишния си юбилей с представянето на изложбата "София - позната и непозната", която ще се открие на 5 ноември от 17.00 ч. в изложбена зала "Архиви" на ул. "Московска" 5, съобщиха от институцията.

Ще бъдат представени познати и непознати документи, снимки и скици на емблематични сгради, институции и личности, свързани с историята на столичния град.

За първи път пред широката общественост ще бъдат представени план-скици на арх. Никола Лазаров, подготвени за строежа на Военно-исторически музей, който е трябвало да бъде издигнат в Борисовата градина, но проектът остава нереализиран.

Ще може да се види и план на главната фасада на пивоварна фабрика "Братя Прошек", която до разрушаването ѝ през 2005 г. се издига близо до Орлов мост, построен също от братята Богдан и Георги (Иржи) Прошек.

В изложбата е включена и юбилейна и летописна книги на Първа софийска мъжка гимназия, в които е отбелязано: "Софийската класическа гимназия е отворена на 7 януари 1879 година при управлението на Императорски Всерусийския комисар княз Дондуков и при управляващия отдела на народното просвещение и духовните дела професор Марин Дринов".

Сред експонатите ще бъдат показани и документи, изработени върху кожа, написани на османотурски език през 1645 г. по повод на спорните мери между селата Лопян и Брусен, които са най-старите писмени свидетелства, съхранявани в архива.

Събраните в една експозиция документи за известни сгради, институции и личности, съхранявани във фондовете на архива ще припомнят на широката общественост, на младото поколение и на медиите историята на столичния град.

Като институция, пазител на паметта на столицата на България, Държавен архив - София е приемник на Общинския музей и библиотека с исторически архив, основани с Разпоредба на столичния кмет ген. Владимир Вазов от 22 октомври 1928 г.

През 1951 г. архивът се реорганизира в Софийски градски и окръжен държавен архив, като архивните фондове се разпределят между него и новосъздадените Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на НРБ, Централен партиен архив при ЦК на БКП и Архивния институт при БАН.

Колекциите от снимки и картини, свързани с историята на София остават в Музея за история на София.

Архивът започва да функционира през юли 1952 г. като орган за управление на Държавния архивен фонд на територията на София и бившия Софийски окръг. От 1961 г. е на административно подчинение на Софийския градски народен съвет.

През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при МС (днес Държавна агенция "Архиви").

Споделяне

Още от