Морална реабилитация на социализма

Изложба за дъщерята на Тодор Живков се открива в държавна галерия

Людмила Живкова и Леонид Брежнев

Моралната реабилитация на водещи дейци на социализма продължава с мълчаливото съучастие на държавни органи и институции.

На 20 септември в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, дъщерята на Тодор Живков, която между 1975 и 1981 година бе председател на Комитета по култура, тоест имаше ранг на културен министър.

Като член на правителството, но и като дъщеря на Първия, тя имаше неограничен финансов ресурс и свободата да провежда културна политика, подчинена изцяло на нейните хрумвания и идейни увлечения. По нейно време бе създадена Галерията за чуждестранно изкуство, а държавата даде милиони левове във валута за закупуването на картини на световни автори.

Подгряването на честването на кръглата годишнина на Живкова тече от доста време. Преди два месеца в София имаше изложба с картини на руския художник Николай Рьорих, пред чието творчество, пропито от източен мистицизъм, тя се прекланяше. Съорганизатори бяха редица държавни институции, сред които Българската национална филмотека.

В предстоящата изложба ще бъдат показани фотоси от официалните пътувания на Живкова по света, където тя беше приемана и като културен министър, но най-вече като дъщеря на Тодор Живков.

След смъртта ѝ през 1981 г. животът и дейността ѝ все повече бяха обвивани в митове, а образът ѝ бе чистен и внимателно отделян от това, което е представлявал елитът на социализма. Представа как е живял този елит на чисто битово равнище  дават дигитализираните копия от решения на Политбюро на ЦК на БКП в Държавния архив и разсекретените папки на бившата Държавна сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от