Министър Вежди Рашидов уговорил с испанския си колега

Изложби на Ел Греко и Пикасо за старта на Българския Лувър на 24 май

Рашидов и Кастро уговарят изложбата на Ел Греко в София. Сн. Министерство на културата.

Оригинални творби на прочутия ренесансов художник Ел Греко да пристигнат за откриването на новия Национален музеен комплекс в центъра на София на 24 май, а Испания да е фокусна страна с произведения на нейни прочути творци като Пабло Пикасо, Хуан Миро и други художници в първите експозиции на познания засега като Българския Лувър комплекс. Това уговорил министърът на културата Вежди Рашидов, който от вторник е на посещение в Испания.

Рашидов се е споразумял с министъра на образованието, културата и спорта на Испания Хосе Игнасио Верт Ортега и с директора на музея "Ел Греко" в Толедо - Хуан Антонио Гарсия Кастро, да започне организацията по гостуването на впечатляващата оригинална експозиция на художника, който е роден като Доменикос Теотокопулос на гръцкия остров Крит, е живял и творил в Толедо от 1577 г. до смъртта си през 1614 г.

Вежди Рашидов има предвидени срещи и с видните колекционери на изобразително изкуство Педро А. Сера и Бернардо Кетглас, с които ще се договаря представянето в София на оригинални произведения на Пабло Пикасо и Хуан Миро от техните колекции. И двамата именити колекционери са в настоятелството на Музея за съвременно изкуство на Балеарите, посочват от Министерството на културата.

"Испания може да стане фокусна страна при откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. "500”, като организираме за целта гостуваща експозиция с творби на най-прочутите творци на тази страна”, смята Рашидов.

На свой ред министър Хосе Игнасио Верт отбелязал, че много би се радвал, ако България покаже скоро в Испания изложба с образци от прочутата по целия свят своя иконописна школа, а по-късно подобна изложба вече е уговорено да има по-късно тази година в музея "Ел Греко".

Българският министър на културата е обявил също така, че България търси възможности и за откриването на свой културен институт в Мадрид, което било подкрепено от испанския министър на образованието, културата и спорта. Двамата са обсъдили още предстоящото подписване на новата Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество между двете страни, както и на Програмата за сътрудничество в областта на образованието, младежта и културата за периода 2015 – 2018 г. Хосе Игнасио Верт приветствал и предложението на Рашидов да се сключи споразумение между България и Испания за филмови копродукции и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в областта на киното.

По време на визитата си в Мадрид и Толедо Рашидов е потърсил съдействие от Испания, за да могат нейните световноизвестни експерти да се произнесат за прочутите скални рисунки на пещерата Магурата преди вписването на кандидатурата ѝ в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха още от ведомствения пресцентър.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?