Излязъл от пистата самолет край Варна рани двама и затвори за часове летището

Авариралият самолет край Варна, сн. БГНЕС

Самолет излезе от пистата на летище Варна в петък сутринта, а двама от пътниците му бяха ранени, но при напускане на машината по аварийните пързалки. Аеропортът бе затворен до ранния следообед и през това време всички обслужвани от него полети се пренасочваха към Бургас, съобщиха от транспортното министерство и оператора на летището.

 

Инцидентът е станал в 10.19 часа при кацане на самолет на българската авиокомпания “Еър Виа“ (Air Via), изпълняващ чартърен полет от Лайпциг със 172 пътници на борда. Двама от тях са пострадали при извеждането на пасажерите от въздухоплавателното средство. Това са две възрастни жени - българка и  германка, които са отведени във варненската болница с фрактури. Германката ще бъде изпратена обратно в родината си.

 

Предполага се, че заради лошото време пилотът на самолета е кацнал много навътре в пистата и не му е стигнало място, за да спре. Няма авария на самолета, а е излязъл от пистата и е спрял извън нея, уточняват от ведомството. При инцидента не е имало пожар.

 

На мястото на произшествието са изпратени екипи от Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) и от Звеното за разследване на авиопроизшествия.

 

“Еър Виа“ изпълнява основно чартърни полети от Варна, Бургас и София по поръчка на германски туроператори, както и "мокър лизинг" от името на над 60 авиокомпании.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?