Измъчването на затворници не е било разпоредено от Пентагона

Съединените щати разсекретиха стотици страници класифицирани документи, от които да стане ясно, че високопоставени членове на администрацията не са одобрили използването на изтезания при разпити на заподозрени в терористична дейност.

Смята се, че документите показват, че министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд не е дал поисканото от командването на базата в Гуантанамо разрешение у затворниците да бъде създадено чувството на задушаване по време на разпит. Той обаче е разрешил използването на физически мерки, ако те не водят до наранявания.

Скандалът за изтезания на иракски затворници от американски военнослужещи в багдадския затвор Абу Граиб избухна в края на април, когато медиите показаха множество снимки и видеоматериали. Започнаха и съдебните процеси срещу американски войници, обвинени за малтертиране на затворници. Междувременно се появиха твърдения, че измъчването на задържаните е ставало с благословията на Пентагона.

Сред разсекретените документи има директива на президента Буш, в която се говори за необходимостта от ново осмисляне на закона на войната, но настоява, че всички задържани като част от борбата с тероризма трябва да бъдат третирани хуманно, предаде Би Би Си.

В документ от правосъдното министерство от август 2002 г се твърди, че измъчването на затворници и дори предумишленото убийство могат да бъдат оправдани като необходими за защитата на САЩ.

От документите става ясно, че Пентагонът е дал одобрение - впоследствие оттеглено - за методи на разпит в американската военноморска база Гуантанамо, Куба, които са далеч от допустимите.

Стотици заподозрени членове и поддръжници на Ал Каида са задържани в базата.

През ноември 2002 г. министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд е одобрил няколко метода на разпит, които очевидно са в нарушение на Женевската конвенция. Сред одобрените методи са поставянето на затворниците в стресова позиция повече от 4 часа; събличане на дрехите; заплаха с кучета; единичен разпит в продължение на 20 часа; бръснене на главите и брадите; употреба на "мек, ненараняващ физически контакт".

След по-малко от два месеца Ръмсфелд е оттеглил разрешението за тези методи, по съвет на военни адвокати. Той е назначил комисия в Пентагона, която да препоръча методи на разпит.

Затворниците в Абу Граиб са били разпитвани по над 20 часа, държани са боси и голи, заплашвани са с кучета и са бръснати насила, припомня Би Би Си.

Администрацията на Буш обаче твърди, че други действия - като заставянето на задържаните да симулират сексуален акт, побоя и струпването им голи на човешка пирамида - са безспорно незаконни.

Назначената от Ръмсфелд комисия е препоръчала през април 2003 г. да се забрани събличането на дрехи от затворниците, тъй като това може да се третира като нехуманно отношение съгласно международното законодателство.

Тогава Ръмсфелд е одобрил нови методи за разпит, в която се забранява събличането на затворници и се изисква получаването на разрешение за употреба на няколко метода - използване на награди или премахване на привилегии; вербални атаки или оскърбления срещу личността на задържания; смяна на приятелски и неприятелски тон на разпита; изолация.

Администрацията твърди, че затворниците в Гуантанамо не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленниците, защото те самите са нарушили правилата на войната.

Буш и Ръмсфелд обаче са категорични, че спрямо затворниците в Ирак се прилага Женевската конвенция.

Независимо от това Ръмсфелд призна миналата седмица, че е разпоредил заподозрени терористи да бъдат тайно държани в Ирак без уведомление до Международния комитет на Червения кръст, което е в нарушение на Женевската конвенция.

Ръмсфелд също така каза, че е дал одобрение и за тайното задържане на други заподозрени, но без да уточнява броя им.

Джонатан Фрайман, който е адвокат на няколко задържани в базата Гуантанамо, коментира решението на Белия дом да разсекрети документи с думите: " Мисля, че администрацията наистина е уплашена. Тя загуби контрол върху националната сигурност и това е опит да се изчисти недоверието".

Междувременно Държавният департамент публикува ревизиран доклад за броя на жертвите на международни терористични нападения миналата година, в който се признава грешка при събирането на информацията за документа. Държавният секретар Колин Пауъл призна, че при терористични нападения са били убити два пъти повече хора отколкото бе обявено преди две седмици. Тогава администрацията твърдеше, че взема превес в борбата с тероризма - нещо, което се разглежда като ключ за преизбирането на президента Буш.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?