Измама с оцветен дизел ощетила хазната с над половин милион лева

Измама с оцветено дизелово гориво, ощетила бюджета с над половин милион лева, разкриха служители на Агенция "Митници", съобщиха от ведомството в неделя.

След анализ в данъчни складове те са установили, че горивото е било декларирано за използване в сушилни за дървен материал в Перущица и Пещера, като по този начин се избягва плащането на част от акциза, тъй като горивото се облага със ставка 50 лв., вместо с 645 лв. на тон.

В момента в митницата в Пловдив са конфискувани 13 тона маркирано дизелово гориво, което е трябвало да бъде поредната доставка за "сушене на дървен материал".

Направените анализи показват, че от началото на годината досега пет свързани дружества са използвали 851 500 литра маркиран газьол, уточняват от митниците. Фирмите са обявили в документите, че използват горивото за сушене на дървен материал, а при направените проверки е засечено, че уредите в сушилните не са работили с дизел. В един от обектите митническите служители са намерили и надземен резервоар за гориво, свързан с колонка и пистолет за зареждане на превозни средства.

Чрез престъпната схема е избегнато плащането на акциз в размер на 506 000 лв., допълват от агенцията "Митници".

Преди дни новият директор на Агенцията Ваньо Танов съобщи, че несъбраните акцизи са на стойност между 300 и 400 млн. лв. По думите му, около 30% от горивото, което напуска данъчните складове, е с неплатен акциз.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?