Измама за 14 млн. лв. с фалшиво декларирани 11 000 дка зеленчуци

Над 540 фермери няма да получат подпомагане по обвързаната подкрепа за зеленчуци

Измама за 14 млн. лв. с фалшиво декларирани 11 000 дка зеленчуци

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е разкрил измама за около 14 млн. лв. Става въпрос за декларирани 11 000 декара земи от 541 фермери, които по документи са отглеждали зеленчуци, но при проверките на място такива не са били открити. Това става ясно от интервю на Васил Грудев, изпълнителен директор на ДФЗ пред sinor.bg.

Разкриването на измамите е станало след получени множество сигнали от различни краища на страната в ДФЗ.

До миналата година проверките за получаването на субсидията по обвързаната подкрепа за производство на зеленчуци е ставала въз основа на проверка на подадените документи за реализирана продукция. Инспекциите на място са били само върху 5% от заявените площи за подпомагане.

След смяната на ръководството на ДФЗ в средата на юли теренните проверки са били увеличени на 20% върху заявените площи. Заради масовите случаи на измами обаче са обхванати половината от заявените площи, става ясно от обясненията на Васил Грудев.

"Резултатите от проверките за жалост не са добри, затова фермерите трябва да знаят, че няма да получат субсидии за тези площи", казва шефът на ДФЗ.

Измами от Хасково през Пловдив и Плевен до Благоевград

Най-големите разминавания между декларирани и реално обработвани площи са установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.

В област Хасково най-много несъответствия е имало при краставиците. При заявени 2744 декара с краставици не е открит нито един "жив зеленчук", казва Грудев. Подобна е картината и с отглеждания лук, където фалшивите декари са 1520. Нарушение има и при пъпешите - с 1037 фалшиви декари. При проверка за отглеждани домати са открити 542 дка "тревясало поле".

В област Пловдив най-честите нарушения са били при доматите, картофите и пипера. Проверките са показали липсващи домати върху 2368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – върху 530 дка.

В област Плевен най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1240 дка с "фалшиви" градини.

В област Благоевград измамата е при картофите, които са липсвали върху 850 заявени декари за подпомагане.

Обобщено – от 541-те кандидати, подали заявления за обвързана подкрепа, не открихме засадени култури върху цели 11 000 декара, казва Грудев.

Обвързаната подкрепа

Подпомагането по обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци беше въведено по времето на втория мандат на правителството на ГЕРБ. Причината за допълнителното подпомагане беше, че парите отиваха основно за зърнопроизводителите, а площите с плодове и зеленчуци намаляваха. Тази работа е трудоемка и рискована и тези, които се занимаваха с плодове и зеленчуци, бяха значително по-малко.

За 2018 г. ставката по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци беше 1277.62 лева на хектар за първите 30 хка и по 851.75 лева на хектар за над 30-ия хектар.

За зеле, дини и пъпеши подпомагането е 735.49 лева на хектар за първите 30 допустими хектара и по 490.33 лева на хектар за над 30-ия хектар.

При производството на оранжерийни зеленчуци подпомагането по обвързаната подкрепа е значително по-висок - 17 021.85 лева на хектар за 2018 г.

За тази година ставките все още не са определени.

Танева: С обвързаната подкрепа драстично увеличихме производството на зеленчуци

С прилагането на схемите за обвързаната подкрепа драстично е увеличено производството на зеленчуци, а при плодовете има около 30% нови трайни насаждения, каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на лекция, пред студенти от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

По думите ѝ, запазването на обвързаната подкрепа през следващия период е едно от предизвикателствата, тъй като е свързано не само с консумацията на родно производство, но и с осигуряването на трудова заетост в селските райони.

През настоящия програмен период е осигурена 38% целогодишна трудова заетост в секторите "Плодове" и "Зеленчуци", каза Танева.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?