Измама за над 20 млн. евро разкри службата за борба с корупцията в ЕС

Координационната служба на ЕС за борба срещу злоупотребите (ОЛАФ) е разкрила измама за над 20 млн. евро, с които е ощетен  бюджетът на Европейския съюз, предаде във вторник кореспондентът на БТА в Брюксел. Измамата е свързана с внасяни от Азия запалки за еднократна употреба.

Засечени са няколко случая на голям внос на китайски запалки за еднократна употреба, които са били декларирани с произход от Индонезия и Малайзия. В двете страни през последните две години са били внесени огромно количества произведени в Китай запалки – около 300 млн. бройки.

Годишно в ЕС се употребяват около 1 милиард запалки за еднократна употреба на цена около 50 евроцента бройката. Внасяните от Китай запалки обаче се облагат с антидъмпингова такса от 6,5 евроцента на бройка. С вноса на китайски запалки с деклариран друг произход е избегнато плащането на таксата. При голям внос спестената сума става значителна.

Засега китайски запалки за еднократна употреба, обявени с произход Малайзия и Индонезия, за засечени в Чехия, Литва, Италия, Испания, Германия и Великобритания, съобщиха от ОЛАФ.

Според службата при разследването на случая тя е получила много сериозно съдействие от европейските производители на запалки за еднократна употреба.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?