Измамен по телефона с 90 хил. лв. се усетил 10 дни по-късно

Мъж от Самоков ходи до Дупница, за да предаде 8 000 лв.

Измамен по телефона с 90 хил. лв. се усетил 10 дни по-късно

Възрастен мъж от София, станал жертва на телефонна измама, се сетил, че е бил заблуден, след като предал близо 100 хил. лв. на мними полицаи. За случая съобщиха от МВР, където във вторник следобед е постъпил сигнал от измамения.

Мъжът обяснил, че още на 25 януари му се обадил непознат и го убедил да даде всичките си пари, за да помогне залавянето на телефонни измамници. "Мъжът събрал наличните в дома си златни накити и сумата от 91 540 лева, които по предварителна уговорка прибрал в плик и оставил до паднало дърво в близката градинка", съобщиха от МВР. Преди това, на няколко пъти телефонните измамници го карали да обикаля района около транспортна болница в София.

Измаменият усетил какво се е случило чак десетина дни след първото обаждане, тъй като като чул призив от МВР да не се дават пари след разговор по телефона .

По случая веднага е започнало разследване, каза Иво Величков от столичната полиция, съобщи БНР. Самият измамен заяви, че очаква отново да се свържат с него. Мъжът обясни, че има много имоти и колекция от ретро коли. Той живее със свой роднина, но няма преки наследници.

Всеки ден в столичната полиция се заявяват по 1-2 такива измами. Едновременно с това организаторите им почти никога не се арестуват. Задържат се предимно т.нар. "мулета", които събират парите.

Преди седмица от столичната полиция пуснаха във фейсбук профила си запис на опит за телефонна измама.

Мъж на 71 години от Самоков вчера е станал жертва на телефонна измама като е загубил е 7695 лева, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Възрастният мъж получил телефонно обаждане от човек, който се представил за полицейски шеф от РУ Дупница. Обаждащият се поискал съдействие за залавянето на измамници.

Без никакво съмнение мъжът изтеглил наличните си пари от банка, после тръгнал с автомобила си към Дупница. Спазил указанията като оставил парите в контейнер на улица в града, а после отишъл в районното управление да съобщи, че е изпълнил задачата.

От полицията отново припомниха да не се дават пари, поискани по телефона.

Споделяне

Още от България