Измамените клиенти на "Алианц Банк" няма скоро да си върнат парите

Адвокатът на обвинената шефка на клона в Нова Загора твърди, че не е била сама

Бившата шефка на клона на "Алианц Банк" в Нова Загора, която е обвивена в присвояване на над 400 000 лв. Сн.БНР

Сумите на измамените клиенти, от чиито сметки в "Алианц Банк" е теглено незаконно, скоро няма да бъдат възстановени. Това ще стане след като приключи "официалната проверка по случая", се казва в позиция на българския клон на банката по източването на над 400 000 лв. от сметки на нейни клиенти.

По случая се води разследване от Окръжната прокуратура в Сливен. Обвиняема е бившата вече шефка на клона на банката в Нова Загора Биляна Манчева, която е задържана. Нейният адвокат Младен Донев твърди, че Манчева не е била сама и в схемата са действали и други служители. От банката обаче отричат.

Случаят

За неправомерно теглените пари от сметки на граждани се разбра миналата седмица след съобщение на МВР.

Бившата началничка на клона на "Алианц Банк" в Нова Загора Биляна Манчева беше задържана в началото на миналата седмица. В деня на ареста – 18 февруари, тя е била извикана в банковия клон, за да ѝ бъде връчена заповедта за дисциплинарно уволнение.

Биляна Манчева е обвинена в присвояване на над 400 000 лева от парите на клиентите. Според прокуратурата, 29-годишната жена е извършила неправомерни финансови транзакции от сметки на клиенти на банката за над 240 000 лева, 75 579 щатски долара и 1645 британски лири в периода от 2016 до 2019 г. Обвинението твърди, че бившата шефка на банковия клон е теглила парите с чужди карти.

При обиски в клона на банката и имотите, които е обитавала Манчева, са намерени пари, вещи и предмети, които имат отношение към извършеното престъпление, беше посочено в съобщението на МВР.

От "Алианц Банк" твърдят, че са засегнати ограничен брой клиенти само от Нова Загора. Не е посочено какъв е техния брой, както и на каква стойност възлизат неправомерно изтеглените суми от сметките на клиентите.

От банката твърдят още, че разследването по случая е започнало след подаден от тях сигнал до органите на реда.

Потърпевшите

Версията на пострадалите обаче е по-различна от тази на банката. БТВ пусна разговор с човек, от който започва разплитането на измамата. Той е студент и иска да запази самоличността си в тайна.

Разбира, че от банковата му сметка липсват пари, когато отива до банка в голям град, за да си плати таксата за семестъра. В сметката му имало над 23 000 лева. Оказва се обаче, че сумата липсва. Потърпевшият обясни, че заедно с мениджър продажби проверили извлечението от сметката му. Установили са, че е теглено от парите му 49 пъти през дебитна карта, каквато той нямал.

След като разбира, че сметката му е източена, младежът се свързва с вече бившата директорка на банковия клон. Мистериозно, в сметката му отново се оказват по-голямата част от парите. Сумата обаче е преведена от авоарите на друг клиент на банката, става ясно от извлечението по сметката. Младежът успял да се свърже с наредителя, който с изумление научил, че е "правил" транзакции, стана ясно от разказа на потърпевшия пред бТВ.

Според студента шефката на банковия клон не е действала сама в неправомерното отклоняване на повече от 400 000 лева. Регионалният мениджър Георги Султанов обаче заявява пред бТВ, че няма данни за съучастници.

Обвиняемата

Миналата седмица обвиняемата Биляна Манчева беше изправена пред съда, който ѝ наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя не е говорила публично за престъплението, в което е обвинена.

Адвокатът ѝ Младен Донев обаче заяви, че присъда по случая ще има, но Биляна Манчева няма да е сама, защото е имала второстепенна роля в измамната схема. Защитникът обясни, че бившата шефка на клона в Нова Загора не е имала право да подписва самостоятелно каквито и да било документи, без те да минат през основния клон на банката в Стара Загора.

"Самата тя ми обясни. Тя няма право да подписва нареждания за такива пари, всичко трябва да минава през каса, няма право без централата да одобри", каза Донев пред бТВ.

Междувременно бТВ съобщи, че полиция и прокуратура проверяват и сръбска следа по случая. От профила в "Инстаграм" на вече бившата шефка на банковия клон ставало ясно, че тя е предлагала услуги като личен банкер, както и различни видове заеми в Сърбия.

Банката

"Във връзка с информацията за извършени неправомерни действия от страна на служител на "Алианц Банк" България в Нова Загора, бихме искали да уверим засегнатите клиенти, че са предприети всички необходими законови мерки", се казва в съобщението на банката до медиите седмица след разкриването на случая.

В него е посочено, че незабавно след регистриране на нередност от системата за сигурност и надзор на "Алианц Банк" България и последвалата проверка на място са сезирани органите на реда. В резултат на подадения сигнал от банката е започнало разследване от Окръжна прокуратура в Сливен.

"Към настоящия момент продължаваме активно своята вътрешна проверка с цел установяване автентичността на транзакциите, съгласно изискванията на приложимите нормативни актове", е посочено още в съобщението.

От банката твърдят, че са се свързали с всички засегнати от случая и са отправили официални покани за разпознаване или оспорване на операциите по банковите им сметки.

"Алианц Банк" България ще започне процедура по възстановяване на сумите от неразрешените транзакции, веднага след приключване на официалната проверка по случая", се казва още в съобщението.

Практиката обаче показва, че едно такова дело продължава с години и не е ясно кога ще приключи. Подобен е случаят с футболиста Мартин Петров, от чиято сметка в "Уникредит Булбанк" бяха изтеглени над 3.8 млн. лв. без той да е дал разрешение за това. Към момента парите му все още не са възстановени. Нещо повече - Мартин Петров съди банката, за да му възстанови неправомерно изтеглените според него суми.

В неделя пред бТВ бившият национал на България заяви, че от банката му предложили да му възстановят само 10% от източените пари, но той не се съгласил. Мартин Петров смята, че служителката, която е пипала по сметките му и прокуратурата все още издирва – Ирина Аткова, не е била сама, а е имало и още замесени в схемата. Основание за това негово твърдение е, че тя е продължила да тегли от сметките му и след като е била уволнена от банката, а той не е бил уведомен за това.

Според адвоката на бившата шефка на клона на "Алианц Банк" в Нова Загора потърпевшите от измамата би следвало да си получат парите веднага, защото всяка банка има застраховка, а в този случай сумите не са чак толкова големи за подобна финансова институция.

Проверявайте си редовно банковите сметки

Всеки трябва редовно да следи банковите си сметки, да ползва всички технически средства за това - имейли, есемеси, включително и тефтерче да си води сметки. Тази препоръка пък отправи финансистът Емил Хърсев пред бТВ. Той уточни, че няма задължение на клиента да си следи сметките, но за лична сигурност е по-добре да го прави.

Обикновено служителите, които разполагат с достъп до системите за информация на банката, могат да проследят движението по сметките в нея и е нормално да се насочат към сметки, по които има най-малко движение през годините, коментира Хърсев.

По думите му в Нова Загора има нарушение на технологичната дисциплина на повече от един служител, защото някой е трябвало да потвърждава операциите, които е правила банкерката.

"Всяка сделка трябва да се контролира поне от двама служители на банката. Извършителката е знаела паролите на своите колежки. Не се спазват тези правила, вероятно става въпрос за престъпно нарушение на повече от един човек", каза Хърсев.

Според него не са много често случаите, в които служителите мамят банка, в която работят. Има обаче и случаи, в които клиентът участва в измамата, отбеляза още той. За пример даде ако клиентът сам е дал паролата, флашката с електронния си подпис и така нататък.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?