Измамите с европари се наказват със смешни глоби

Измамите с европари се наказват със смешни глоби
Законите в България позволяват злоупотребите с еврофндове да се наказват само с глоба до 5 хил лв. Текстовете от Наказателния кодекс (НК), в които са регламентирани санкциите за подобни престъпления, предвиждат присъди до 3 г. затвор. Това означава, че престъплението не се води тежко умишлено и се заменя с глоба. От този проблем се оплакаха във вторник от прокуратурата.

Когато престъплението е леко, прокуратурата не може да наложи забрана за пътуване в чужбина на разследваните за източване на европейски пари, а незаконно придобитото имущество не може да бъде отнето в полза на държавата, обясни прокурор Божидар Джамбазов от спецзвеното за разследване на злоупотребите с европейски средства в държавното обвинение. Той се обяви за ревизия на НК, с която да се отстранят тези проблеми.

Новият шеф на спецзвеното за борба с евроизмамите Ангелина Митова каза, че за последния месец е завършила работата по 10 случая. В съда са внесени два обвинителни акта и едно споразумение по програма "Леонаро да Винчи". По САПАРД са внесени два обвинителни акта, две споразумения и три предложения за освобождаване от наказателна отговорност. При споразуменията усвоените средства от проектите са възстановени, уточни Митова.

По думите ѝ бенефициентите по 98-те проекта по САПАРД, които не са вписани в книгата на длъжниците са проблем на контролните органи, а не на прокуратурата, независимо, че се водят разследвания.

Ние присъствахме на срещите с ОЛАФ само, за да подадем информация, че действително се водят досъдебни производства и преписки за тези случаи. Работа на администрацията на фонд "Земеделие" е да впише бенефициентите в книгата на длъжниците, продължи Митова.

Прокуратурата не е натоварена със срок, в който да приключи разследванията по тези случаи. Задължение на фонда е да установи има ли нарушения, заради които неправомерно прибралите пари от Европа да влязат в забранителен списък. Само преди три дни обаче вътрешният министър Цветан Цветанов обеща до края на август да има конкретни резултати по 98-те случая.

Митова каза още, че земеделският министър Мирослав Найденов не е изпратил информация в прокуратурата за нарушения.

Пет са делата, които са срещу длъжностни лица от администрацията на фонд "Земеделие", свързани с еврофондовете.

От прокуратурата съобщиха, че всички дела, които са били спрени заради кандидатдепутатски имунитет, ще бъдат възобновени, без това срещу Венцислав Върбанов, който сега е избран за депутат. За да продължи делото срещу него, ще се наложи главният прокурор отново да поиска свалянето на неговия имунитет.

Споделяне

Още от България