Измамите с конското месо засегнали под 5% от месните продукти в Европа

Опасното за хората лекарство фенилбутазон открито в 0.6 процента от тестваните животни

Измамите с конското месо засегнали под 5% от месните продукти в Европа

По-малко от 5 процента от тестваните в цяла Европа месни продукти са били подменени с конско, сочат поръчаните и съфинансирани от Европейската комисия анализи след разразилия се в началото на февруари скандал с измамата на доставчици и производители, заменяли телешкото с конско месо, без да информират потребителите си за това. В различните страни обаче проблемът е засегнал месните продукти в различна степен, като на пример в Италия се е оказало, че измамата е обхванала всеки пети месен продукт.

 

По-малко от 0.6% от тестваните животни в цяла Европаса реагирали положително на теста за наличие на веществото фенилбутазон, което е ветеринарно лекарство против възпаление, изрично забранено за животни, чието месо се използва за храни.

 

"Резултатите от изследванията показват, че става въпрос за измама с храни, а не за казус с безопасността на храните", каза Тонио Борг, член на Европейската комисия, отговарящ за здравеопазването и защитата на потребителите. "До няколко месеца ЕК ще представи предложения за засилване на контрола по веригата на производството на храни", добави той.

 

Следващите стъпки по решаването на проблема ще бъдат обсъдени на 19 април.

 

Броят на проведените тестове за установяване на грешно етикетиране варира между 10 и 150 проби в зависимост от големината на държавата-членка на ЕС и от потребителските навици, сочи анализът на изследванията. Критериите за проведените тестове за фенилбутазон са били една проба на всеки 50 тона конско месо при минимум 5 теста. Някои държави-членки са надминали препоръчания от ЕК брой на тестовете.

 

Положителните проби за ДНК на конско месо заедно с установените много ниски нива на фенилбутазон представляват малка част от общото производството в ЕС, посочват от ЕК. Тези резултати потвърждават обявените преди ден становища на Европейския орган за безопасността на храните (EFSA) и Европейската агенция за лекарствата (EMA), че рисковете от фенилбутазона са "незначими за потребителите поради малката вероятност излагане на ефектите му и цялостната малка вероятност за токсични ефекти и че, в определен ден, вероятността потребител да е бил едновременно и предразположен към развиване на апластична анемия и изложен на фенилбутазон е оценена най-много 1 към 100 милиона“.

 

В рамките на изследванията са проведени 6 329 теста от компетентните власти в 23 държави-членки на ЕС. От тях 3 600 са за наличието на ДНК на конско месо и 2 729 за наличието на фенилбутазон. От тези тестове, в 167 проби има следи на ДНК на конско месо (4.64%) и 16 показват следи на фенилбутазон (0.59%).

 

Страните-членки са съобщили за проведени още 7 507 теста за наличие на ДНК на конско месо, проведени от производители, преработвателни и дистрибутори. От тях 73 съдържат ДНК на конско месо (0..97%).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа