Измамничка взела 2 млн. лв. заем от Банката за развитие

Случаят е от 2011 г., обяви Антикорупционната комисия

Снимка: Архив

Жена с инициали М. Т. е успяла да получи с измама кредит за близо 2 млн. лева от Българската банка за развитие (ББР).

Това става ясно от съобщение на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която е внесла в съда иск за отнемане на над 3 млн. лева от жената.

Измамата е станала в началото на 2011 г., когато М. Т. е получила с документна измама 967 319 евро. Сумата представлявала отпуснат кредит от ББР на фирма "М.Т.И-2000" ЕООД, съобщават от антикорупционната комисия. Съучастникът на жената бил упълномощен от представителя на фирмата, след което двамата изготвили неистинските документи, които представили пред банката.

За измамничката е установено още, че по същото време е присвоила и над 3 млн. лева от фирма, като използвала нотариално заверено пълномощно, без да има основание за това, след което изтеглила парите от банкови клонове. Тя вече е обвиняема за обсебване в особено големи размери.

Измамата в ББР е станала далеч при назначаването на уволнения наскоро главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев през 2017 г.

По принцип основната стратегия на Банката за развитие е да подкрепя малкия и средния бизнес. Още при ръководството на институцията преди Мавродиев обаче се наложи практиката да се отпускат огромни кредити на бизнесмени, близки до властта - Георги Гергов, Румен Гайтански - Вълка, Делян Пеевски и др. В сряда стана ясно, че в последните две години и половина ББР е раздала 60 кредита на стойност над 5 млн. лв. всеки. За разлика от кредита, изтеглен от М. Т., при едрите заеми досега държавните институции не са установили нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?