Измамници изнудвали магистрати и полицаи със секс компромати

Измамници изнудвали магистрати и полицаи със секс компромати

Чуждестранни измамници изнудвали за пари български магистрати и полицаи чрез секс компромати, обяви шефът на сектора за борба с трансграничната престъпност в ГДБОП Явор Колев пред БНР в петък.

Схемата действала предимно при мъже чрез предлагане на приятелство в социалните мрежи от името на профил със снимки с "приятни млади дами".

"Разбира се, тя започва да иска от отсрещната страна извършване на определени сексуални действия. Всичко това се записва и се създава един клип, който впоследствие се показва в месинджър на жертвата и се иска от него сума от 3000 до 5000 евро", обяснява Колев, без да дава подробности за това на кое ниво в йерархията се намират потърпевшите магистрати и полицаи.

С подобна престъпна дейност се занимавали предимно международни групи от Африка и от бившите съветски републики. Колев съветва хората да са внимателни и да не приемат покани за приятелство в социалните мрежи от профили, за които лесно може да се предвиди, че са фалшиви. Те могат да бъдат разпознати по това, че имат само една или няколко предизвикателни снимки и малко приятели.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?