Измамници вече могат да си върнат глобите по селската програма

Причината е незаконна методика, издадена от Румен Порожанов

Румен Порожанов, снимка БГНЕС

Данъкоплатците ще платят десетките милиони евро, наложени за измами и нарушения с европейските субсидии по Програмата за развитие на селските райони заради тежък гаф на Държавен фонд "Земеделие" отпреди осем години. Тогава фондът бе ръководен от доскорошния земеделски министър Румен Порожанов.

В сряда Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите за нарушения по Програмата за развитие на селските райони. Това съдебно решение ще даде възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година. Дори онези от тях, чиито глоби са потвърдени окончателно, получават възможност за преразглеждане поради настъпилите нови обстоятелства.

Както Mediapool писа в свое разследване, публикувано няколко дни преди оставката на Румен Порожанов, въпросната методика е един от най-важните документи, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода до 2007- 2013 г. Плащанията по тази програма продължиха до края на 2015 година.

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е одобрил плащания по програмата за строителството на 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева. Голяма част от нарушенията бяха разкрити от сайта "Биволъ". Оставка подаде заместник-министърът на икономиката Александър Манолев заради проект за къщата за гости, финансиран с 380 000 лева по програмата. Поради липса на друга методика, проектът, свързан с Манолев, най-вероятно ще остане без санкция.

Методиката за налагането на санкциите е отменена от ВАС, защото повече прилича на хвърчащ лист, качен на сайта на Държавен фонд "Земеделие", отколкото на нормативен акт. Тя е издадена от изпълнителния директор на ДФЗ, а не от министъра на земеделието, както е нужно по закон. Методиката не е публикувана в Държавен вестник, което е също задължително. Тя няма дори дата на издаване и подпис. Въпреки това земеделците са глобявани по създадените от нея процедури.

"Изпълнителният директор на ДФЗ не е овластен нито от Конституцията, нито от друг закон да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Няма данни (и спор за това), че същата не е публикувана в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение на процедурата по приемането ѝ", се казва в решението на ВАС.

Румен Порожанов беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов. Той зае поста като квота на ГЕРБ, но според запознати реално е квота на ДПС и Делян Пеевски, както коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. ДПС отвърнаха ,че нямало доказателства за това. ГЕРБ не казват нищо.

Методиката е издадена през 2011 година и е утвърдена от Румен Порожанов, съобщиха за Mediapool с половин месец закъснение от земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие", след като Порожанов се махна оттам.

Близо шест години по-късно делата за санкциите по програмата показват, че глобите за къщите за гости, както и по другите мерки от ПРСР, продължават да се налагат по тази методика, т.е. няма изработен нов легитимен документ. Сега има риск всички дела за наложени санкции по селската програма да бъдат загубени от държавата, дори и да са доказани извършени нарушения.

Под въпрос са санкции за поне 10 милиона лева, наложени за нарушенията с къщите за гости. Разследване по темата тече и в прокуратурата.

От съдебните дела става ясно, че дори през 2018 година ДФ "Земеделие" продължава да налага санкции по тази методика, а като министър Румен Порожанов не е предприел никакви мерки да оправи проблема. Темата далеч надхвърля къщите за гости. Вероятно ще се стигне до това данъкоплатците да покрият цялата сметка за нарушения по стотици проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Юристът на ДФЗ: Решението на съда не отменя наложени санкции

Държавен фонд "Земеделие" ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на съда. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013 г., намиращи се в етап на проверка на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда, посочват от фонда.

Според юриста на ДФЗ Иван Боянов, решението на съда няма да отмени вече наложени глоби.

"Основанието за налагане на санкция е извършеното нарушение. Тази методика определя единствено единен подход и какъв да бъде размерът на санкцията. Тя не е основание. Това е много важно да се отбележи", казва Боянов цитиран от БНР.

Според други юристи обаче отмяната на методиката ще даде шанс всички глобени по нея нарушители да си получат обратно парите, а санкциите, които Брюксел ни налага ще бъдат платени от държавния бюджет.

Тепърва ще стане ясно дали някой ще носи отговорност за методиката, утвърдена от Румен Порожанов.

Пред БНР бившият зам.директор на ДФ "Земеделие" Виолета Александрова каза, че неспазването на закона в Министерство на земеделието се е превърнало в практика. След съдебното решение от днес всички санкционирани могат да потърсят падане на глобите срещу тях, като става въпрос за много пари.

Държавата не може да си позволи да пилее с лека ръка такива суми. Премиерът Борисов трябва да потърси административна и съдебна отговорност от виновните длъжностни лица, смята Александрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България