Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изнасянето на пари в ”чували” от КТБ е изфабрикувано, за да се скрият стари кражби

Проверяват имуществото на обвиняемите за банката

0 коментара
Фасадата на централата на КТБ в София

Разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ) върви в три направления – длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление "Банков надзор", по което обвиняем е Цветан Гунев; присвояването на 206 млн. лева, по което обвиняеми са трима служители от КТБ; престъпления против стoпанството, извършени от служители на КТБ във връзка с констатациите от одита на банката.

Това съобщи прокуратурата в четвъртък. От първото по-подробно обяснение за разследването става ясно, че версията за еднократното изнасяне на 206 милиона лева в чували от КТБ е изфабрикувана от  ръководството на банката, за да се прикрие натрупаната огромна липса на пари от нейния трезор. Това е основната версия на прокуратурата по разследването на източването на Корпоративна търговска банка, която бе оповестена в четвъртък.

Сигналът за изнасянето на парите в чували е подаден на 8 юли от квесторите на КТБ към БНБ. Те обаче са се подвели по изфабрикувана схема, смятат от прокуратурата. Квесторите са открили и са предоставили на БНБ като доказателство протокол с писмена резолюция ”Да“ на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката Орлин Русев за предоставяне на парите в чували на фирма шефа на фирма ”Бромак”. Мажоритарен собственик на фирмата е Цветан Василев и чрез нея той притежава КТБ.

Отделно квесторите са открили и декларация от главния касиер на КТБ Маргарита Петрова, че управителят на ”Бромак“ Иван Стойков ѝ е представил протокола от шефа на КТБ. После на него били предоставени 206 милиона лева в пакетирани чували.

При проведената очна ставка със Стойков, Маргарита Петрова изцяло е поддържала тази версия. По-късно от прокуратурата обаче са открили доказателства, че изнасянето на пари в чували е фалшива версия, за да се скрие, че 206-те милиона лева са изнасяни на малки порции от трезора на КТБ от 2011-та до 2014-та година.

Тази теза се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката, съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата има доказателства засега, че източването на парите е извършено единствено от изпълнителния директор Орлин Русев, главния касиер Маргарита Петрова, главния счетоводител Мария Димова и заместник-главния счетоводител Борислава Тренева. Цветан Василев не се споменава като виновник за източването.

Прокуратурата съобщава, че пари в чували на 19 юни (ден преди банката да затвори врати-бел.ред.) не са изнасяни, а тогава са съставени подправени документи, за да се скрият стари липси от квесторите на КТБ.

”Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата”, съобщават от държавното обвинение.

По повод другата бомбастична констатация на БНБ в резултат на 10-дневния одит – за липсващи и вероятно унищожени кредитни досиета за 3.5 млрд. лева, от съобщението на прокуратурата става ясно, че оригиналите са в банката, а към делото са приобщавани само копия, за да не се попречи на одита. По-рано мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който все още е в чужбина, заяви, че документите не са изчезнали, а са иззети от следстваните органи.

Според източници, близки до разследването, такива документи не са изнасяни или унищожавани, но в тях липсва цялата информация, която се изисква при тегленето на кредит. Пропуските за това са както на КТБ, така и на БНБ, която следи как се отпускат кредитите.

От държавното обвинение посочват, че разследването за КТБ е започнало с досъдебно производство, образувано на 27 март т.г. за длъжностни престъпления на служители от управление "Банков надзор" в БНБ.

На 16 юни като обвиняем за престъпление по служба бе привлечен шефът на банковия надзор Цветан Гунев, който е и подуправител на БНБ. Той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността ѝ.

"В тази връзка са разпитани множество свидетели; приобщени са два инспекторски доклада за надзорни инспекции (от 29.11.2010 г. и от 25.07.2013 г.) от БНБ на дейността на КТБ; извършени са претърсвания в офисите на множество търговски дружества – кредитополучатели и са иззети относими към случая документи", заявяват от прокуратурата.

По делото работи екип от 10 прокурори и следователи. Отделно друг екип от 11 души проверява имуществото на обвиняемите по делото за период от 10 години назад. Всички обвиняеми са със забрана да напускат страната без разрешение от прокурор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.