Изненада: Калфин и Плугчиева водят червената евролиста

Изненада: Калфин и Плугчиева водят червената евролиста
Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин се оказа изненадващо на първо място в листата на БСП за евродепутати. Според неофициална информация втора ще е вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Това стана известно във вторник след Изпълнителното бюро на партията, а окончателната подредба на кандидатите на евровота, както и водачите на листите за Народно събрание, ще бъдат одобрени в сряда от пленум на левицата.

До този момент разговорите в БСП сочеха друга конфигурация за евролистата, която трябваше да бъде водена от някой от двамата настоящи евродепутати - Кристиян Вигенин или Илияна Йотова.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова не даде конкретни обяснения защо Калфин е водач на листата. На въпрос означава ли това, че при нов мандат на левицата той няма да е външен министър и това е оценка за досегашната му работа, Нинова заяви, че Калфин е политик с доказани качества и ще заеме подобаващ пост. Очаква се той или Плугчиева да бъдат номинирани от БСП за еврокомисар.

Досегашни представители на левицата в ЕП изразиха пред Mediapool изненада от развоя на събитията, за който научили едва снощи. Калфин, който не е член на БСП, а влезе в парламента през 2005 г. от квотата на ПС "Социалдемократи" на Николай Камов, не е бил издигнат за евродепутат от нито една партийна конференция. Кандидатурите на Калфин и Плугчиева са наложени лично от премиера Станишев, най-вероятно след договорка с президента Георги Първанов, чийто съветник беше Калфин преди да стане депутат и след това външен министър.

Номинацията на Калфин е минала без дебат и приета единодушно. Според мнозина той е "доста по-разпознаваем" от предишния водач на червената евролиста Кристиян Вигенин.

Според членове на бюрото обаче "не толкова радушно" е била възприета кандидатурата на Плугчиева.

Третото място засега било отредено на настоящия евродепутат Илияна Йотова, а четвъртото на Вигенин.

Депутати от БСП коментираха, че с тази подредба всъщност са удовлетворени всичките фракции в партията – лобито около президента Георги Първанов с номинациите на Калфин и Плугчиева, хората около Румен Овчаров с издигането на Йотова и Станишев с Вигенин.

Засега името на депутата Татяна Дончева не фигурирало в евролистата, твърдят представители на БСП. На пета и шеста позиция са съответно настоящите евродепутати от левицата Атанас Папаризов и Евгени Кирилов, които не са заявили все още дали искат да останат на тези места, тъй като по прогнози те не са избираеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?