Изненада в Холандия: Победа за партията на Тимерманс, поражение за десните популисти

Франс Тимерманс

Първата изненада на изборите за Европейски парламент дойде от Холандия. Лявоцентристката Партия на труда на водещия кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК Франс Тимерманс печели най-много гласове и депутатски места. Добре се представят и останалите традиционни партии, а това означава поражение за десните популисти, които печелят по-малко от онова, което им даваха прогнозите.

Това показва екзитпол на агенция Ипсосза проведените в четвъртък избори, цитиран от Франс прес.

Партията на труда печели над 18% и 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщава Франс прес. Тя удвоява резултата си от предишните евроизбори през 2014 година и разбива прогнозите, които ѝ даваха най-много трето място, отбелязва Ройтерс.

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, която е член на европейския Алианс на либералите, завърши на второ място с 14 процента от гласовете и 4 депутатски места.

Партията Християндемократически призив(член на Европейската народна партия) също получава 4 местав бъдещия Европейски парламент.

Вотът в Холандия се очакваше с внимание в Европа, защото очакваният подем на популистите на тези евроизбори можеше да започне именно от тази страна, в която една евроскептична, антиимигрантска и климатоскептична партия бе начело на допитванията.Това е Форум за демокрацияна Тиери Боде, появила се на политическата сцена в Холандия през 2016 г. На парламентарните избори през 2017 г. тя получи две места в 150-местния парламент. Но на местните избори през март, успя да излезе на водеща позиция и дори да изпревари партията на Рюте.

Според екзитпола обаче Форумът за демокрация на Тиери Бодеостава трети с11% и получава триместа в ЕП.

Общо двете популистки партии в Холандия печелят едва 4 места, като антиислямската Партия на свободатана Герт Вилдерс печели само4% и едно място, с 3 по-малко отколкото на предишните избори, посочва Асошиейтед прес.Ройтерс допълва, че това е най-ниският ѝ изборен резултат от десет години насам.

Самите избори преминаха в спокойна обстановка, а избирателната активност беше около 40 на сто. Окончателните резултати се очакват в понеделник.

Вчера, в първия ден от евроизборите, гласуваха и гражданите на Великобритания, където обаче до неделя вечер няма да бъдат публикувани дори прогнозни резултати.

Стотици европейци във Великобритания вчера се оплакаха, че са били върнати от избирателните секции заради изискването да попълнят документи за прехвърляне на правото им на глас от държавата, на която са граждани.

Британската избирателна комисия поясни, че не е имало достатъчно време за уведомяване на гражданите на ЕС за това изискване заради неяснотите с датата на британското оттегляне от Общността. Според говорител на Мей "правителството няма роля в администрирането на изборите".

По този повод в петък говорител на Европейската комисия отбеляза, че организацията на изборите е работа на националните власти. Според общите правила държавите в ЕС трябва да осигурят условия за гласуването на европейските граждани и трябва предварително да ги предупредят за условията за това, добави той.

ЕК ще оцени внимателно изборите в отделните държави и поуките, които се налагат, заяви говорителят. В отговор на въпрос дали комисията би завела срещу Великобритания наказателна процедура за неспазване на общностното законодателство, той посочи, че такова действие се предприема при продължавано нарушение.

В петък изборите продължават втори ден – в Ирландия и Чехия.

В Чехия се очаква центристката партия, предвождана от премиера Андрей Бабиш, да спечели, въпреки обвиненията в измама с евросредства, които са му повдигнати. Изборите ще продължат два дни, а Чехия ще излъчи 21 депутати в 751-местния Европейски парламент.

Според социолози партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО) ще спечели до 25 процента от гласовете, следвана от умерената евроскептична Гражданска демократическа партия и проевропейската Партия на пиратите.

Очаква се Движение "Свобода и пряка демокрация", което е най-яростният критик на ЕС в Чехия, да получи около 10 на сто от вота и да спечели за пръв път места в европарламента.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019