Изненадващ съюз между кюрдите и Багдад срещу джихадистката заплаха

Багдад реши да подпомогне милициите "пешмерга" в контратаката им срещу джихадистите - рядък пример за сътрудничество между правителството и кюрдските сили и признак за изостряне на положението в Северен Ирак, където хиляди мирни жители са прогонени от домовете си, пише във вторник агенция Френс прес.

От началото на офанзивата на 9 юни на бунтовниците сунити начело с джихадистите от Ислямската държава (ИД), исторически трудните отношения между централната власт и автономен иракски Кюрдистан се обтегнаха още повече - кюрдите се възползваха от  объркването на армията, за да сложат ръка на отдавна оспорвани земи.

С оглед джихадисткото настъпление обаче премиерът на Ирак Нури ал Малики заповяда в понеделник на военната авиация да подкрепи кюрдските пешмерги, съобщи армейският говорител Касем Ата.

Освен на ударите, обещани от Багдад, те ще разчитат и на помощ от бойците на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС), притекли се в Ирак на помощ на пешмергите.

Отношенията между ПДС и кюрдските сили също бяха някога твърде напрегнати, но "ПДС пристигна в Синджар (град в Северозападен Ирак, б. р.), защото така пожела народът", обяви групировката, воюваща срещу ИД в Сирия.

За две денонощия Ислямската държава превзе редица контролирани от кюрдите градове в близост до сирийската граница, нанасяйки сериозно поражение на пешмергите, макар известни като умели и организирани бойци.

Кюрдските сили бяха изградили здрава преграда на пътя на ИД, но джихадистката офанзива внесе смут в редиците на иракската армия - и в част от земите на Ирак и на Сирия бе провъзгласен халифат.

Пешмергите обаче са подложени на натиск - изпитват финансови трудности, а им е трудно и да поддържат реда на територия, увеличена с 40 на сто. Отслабени са дотам, че в неделя изгубиха три града, сред които Синджар, на 50 км от сирийската граница. Градът с население от 310 000 души е приютил и десетки хиляди бежанци, потърсили през последните седмици спасение от настъплението на бунтовните сунити в региона.

Предния ден джихадистите поеха контрола над Зумар, а вече заплашват и най-голямото водохранилище в Ирак, язовира Мосул. Самият град Мосул, втори по големина в страната, е в ръцете на бунтовниците от два месеца насам.

"Етнически чистки"

Сраженията са прокудили от родните им места близо 200 000 души, би тревога в неделя ООН и нарече събитията "хуманитарна трагедия" за принудените да бягат семейства. Джихадистите са известни с жестокостта си, те бесят и убиват всички, които според тях са "неверници" и местните хора се разбягват за броени часове.

"Те нямат много оръжия, но пропагандата им е твърде ефикасна. В Синджар те изпратиха послания, че до един час ще превземат града, и всички избягаха", разказва Абу Асад, 50-годишен шиит от тюркски произход, поел на път за Дохук в автономен иракски Кюрдистан с жена си и седемте им деца.

Стотици семейства на тюрки шиити бяха намерили подслон в Синджар, след като избягаха от разположения на петдесетина километра Тал Афар, паднал в ръцете на бунтовниците на 23 юни.

Има и многобройни бежанци от кюрдската общност на язидите, смятани за поклонници на сатаната - малцинство, изложено сега на голяма опасност според активисти. "Действията на ИД срещу язидите в Синджар наподобяват етническо прочистване", заяви Ходр Домли, язидски правозащитник от Дохук.

"Към Дохук пътуват в момента хиляди, но още хиляди хора са блокирани в планините край Синджар. Сред тях има възрастни, има деца. Останали са без вода и без храна. Някои вече не са между живите", каза той пред АФП. "За последен път успяхме да се свържем с тях миналата нощ, но днес не можахме да разговаряме", добави Домли.

Джихадистите са решени да разширят владенията си в земите на кюрдите от Северен Ирак.

"Отрядите на Ислямската държава стигнаха вече триъгълника между Турция, Сирия и Ирак. Дано с помощта на бога неговите муджахидини освободят целия регион", заяви групировката в комюнике.

 

Четирийсет деца от язидската общност са убити


Четирийсет деца от язидското малцинство са загинали при джихадистко нападение в района на Синджар, Северен Ирак, съобщи във вторник УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес.

"Според официалната информация, получена от УНИЦЕФ, децата са умрели в последните два дни или в резултат на пряко насилие, или бягайки в търсене на безопасно място за живеене или от обезводняване", посочва детският фонд на ООН.

Разположен между сирийската граница и град Мосул, Синджар е един от центровете на язидите - кюрдско малцинство, което изповядва древна религия, произхождаща от зороастризма. Преди нападението в неделя в Синджар бяха намерили убежище десетки хиляди бежанци, прокудени от настъплението на сунитските джихадисти в района в последните седмици.

Джихадистката атака принуди десетки хиляди хора (според ООН до 200 000) да бягат, част от тях - в планинска местност без всякакви припаси.

"Семействата, напуснали района и принудени да се крият в планините, и най-вече близо 25 000 деца, се нуждаят от спешна помощ - главно вода и медицинска помощ", подчерта в комюникето си УНИЦЕФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?