Изненадваща оставка на зам.-министър Хубенова

За по-малко от два месеца Добрев смени трима замове

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова е била освободена от длъжност, след като е подала молба за напускане по лични причини, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в понеделник.

Хубенова е освободена от премиера Бойко Борисов и заповедта му влиза в сила от 21 май.

Напускането на Хубенова по лични причини е доста изненадващо, след като в петък вечерта тя даде интервю за Mediapool, знаеше, че то ще бъде публикувано в началото на седмицата и не даваше никакви индикации, че възнамерява да се оттегля от поста.

"В събота реших да подам молба за напускане по лични причини. Радвам се, че толкова бързо беше удовлетворена. Напускането ми е свързано с преминаване на друга работа", обясни неочакваната си оставка пред Mediapool Хубенова, която е в чужбина за участие в международна конференция.

Тя бе назначена в края на януари 2012 за зам.-министър по настояване на тогавашния министър Трайчо Трайков, който бе отстранен през март. Той я привлече в държавната администрация от Европейската банка за възстановяване и развитие, където Хубенова бе директор за България на програма за финансиране на бизнес консултантски услуги.

Хубенова отговаряше за изпълнението на оперативната програма "Конкурентоспособност", на чиито средства от над 1 млрд. евро икономическото министерство разчита да съживи икономиката в страната, както и за малките и средните предприятия.

С нейното освобождаване от назначените по времето на Трайков министри остава само Иво Маринов, който отговаря за туризма. Димитър Чохаджиев, който отговаряше за икономиката и бе назначен по едно и също време с Хубенова, оцеля на поста само месец и половина и бе махнат дни след отстраняването на Трайков.

Така в момента Делян Добрев, който наследи Трайков, остава с двама зам.-министри – Маринов и назначената миналата седмица Евгения Харитонова, която ще отговаря за енергетиката, след като предшественикът ѝ Валентин Николов изкара месец и половина в министерството и бе назначен за шеф на АЕЦ "Козлодуй". Ресорът икономика след махането на Чохаджиев остана без надзор и махането и на Хубенова вероятно ще доведе до поредна реформа в политическия кабинет на икономическото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?