Изненадващият най-полезен играч в екипа на Клинтън? Мишел Обама!

Изненадващият най-полезен играч в екипа на Клинтън? Мишел Обама!

Винаги се е очаквало, че в края на предизборната кампания Хилари Клинтън ще получи мощен тласък от Белия дом. Изненадата е, че той не идва от президента. Сред звездния екип от "заместители" в кампанията, сред които и президентът Барак Обама, "най-полезен играч за 2016" несъмнено е първата дама Мишел Обама., пише в сряда агенция Асошиетед прес

През тази година на политически разногласия радващата се на огромна популярност първа дама успя да привлече избирателите със завладяващата си реторика. Тя е способна да бъде емоционалният център на една кампания, чийто кандидат не се слави с топло излъчване.
Миналата седмица, в язвително обвинение срещу републиканския кандидат Доналд Тръмп, което беше излъчено на живо от кабелните телевизии, Мишел Обама каза, че неговите записани на видео хвалби за нежелани сексуални жестове спрямо жени са я "разтърсили до дъното на душата по начин, който не е можела да си представи". При това първата дама използва език, който Хилари Клинтън рядко си позволява, имайки предвид обвиненията срещу собствения ѝ съпруг, които той дълго отричаше, а Тръмп напомни за тях.

"Ако не тя, а Хилари Клинтън беше казала същите неща, знаем как щеше да реагира Доналд Тръмп - като отправи нападки срещу бившия президент Клинтън и разрови стари истории от 90-те", каза стратегът на демократите Лиз Смит.

На Мишел Обама принадлежи и една от най-запомнящите се реплики на конгреса на Демократическата партия, където заяви, че семейният ѝ девиз е: "Когато те се принизяват, ние се извисяваме".

Клинтън няколко пъти е повтаряла тези думи публично.

"Мишел Обама е възприемана като истински автентичен глас. За каквото и да говори, хората усещат, че наистина е от сърце", каза друг стратег на демократите, Мери Ан Марш.

За кампанията на Клинтън Мишел Обама е важно предимство, понеже е способна да докосне базовия електорат на демократите, по-специално младите хора, но също така независимите и колебаещите се гласоподаватели. Това стана ясно завчера, когато щабът ѝ даде сигнал за кампания в традиционно републиканския щат Аризона, като обяви, че първата дама ще бъде водеща на митинг за предварително гласуване във Финикс утре.

"Няма по-силен застъпник за нашата кампания", каза Дженифър Палмиери, директор по комуникациите в щаба на Клинтън. "Първата дама не е възприемана като политическа фигура, така че когато се изказва, ефектът е осезаем".

Даже сред "ВИП-заместителите" на Клинтън (т.нар. Uber-surrogates) - президентът, вицепрезидентът Джо Байдън, сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, Мишел Обама изпъкна. Някогашен неохотен участник в предизборна агитация, тя е станала по-самоуверена след осем години на националната сцена, през които успешно промотираше свои инициативи за образование на момичетата и борба с наднорменото тегло на децата, организираше собствени събития и демонстрираше чувство за хумор в токшоута и интервюта.

"Тя или е Мерил Стрийп, или наистина е искрена", каза Робърт Уотсън, професор по американски изследвания в университета "Лин" във Флорида. Според него в тази година на "пластмасови" кандидати Мишел просто изглежда най-искрената от всички.

И ве пак политическите наблюдатели смятат, че енергичното ѝ застъпничество за Клинтън е необичайно.

"Необичайно е действаща първа дама (всъщност и действащ президент) да агитира толкова ентусиазирано за президентски кандидат. Те обикновено спазват по-сдържано поведение. Това показва колко важен смятат този вот и двамата Обама", каза Катрин Джелисън от историческия факултет в Университета на Охайо, която се занимава се с историята на първите дами.

Според Анита Макбрайд, ветеран от три републикански администрации, г-жа Обама може да си позволи по-гъвкава програма на този етап от президентския мандат, защото вече е приключила с финалните събития по някои от най-големите си инициативи.

"Това е нещо като заключително време, каквото за президента никога не настъпва. Проблемите продължават да идват на неговото бюро всеки ден", обяснява Макбрайд, бивш шеф на кабинета на Лора Буш. Според нея при първата дама сега става дума за опазване на политическото наследство на президента и че тя смята за свой дълг да направи всичко по силите си за онази личност, която според нея най-добре отразява техните ценности.

От началото на есента Мишел Обама участва в кампанията във Вирджиния, Пенсилвания, Северна Каролина и Ню Хемпшир, записа радио и телевизионни реклами, включително телевизионен клип, насочен към предварително гласуващите в Айова, Охайо и Небраска. В Аризона е следващата ѝ изява, а след нея се очакват още.

Три седмици преди изборите на 8 ноември Клинтън води в много национални и местни анкети в ключови щати, а предизборната кампания до голяма степен е обсебена от скандалната реторика на Тръмп и сексуалните му коментари в миналото. Клинтън продължава да се бори с постепенното изтичане на хакнати имейли, които повдигат въпроси за нейните връзки с Уолстрийт и междуособиците в нейния екип, и вероятно ще бъде попитана за тях довечера на третия дебат с Тръмп, но досега в центъра на вниманието беше предимно той.

Засега Мишел Обама е сред малцината избегнали яростта на Тръмп, който вече се изказа грубо за различни електорални групи, за своите републикански лидери, а наскоро и за жените, които са го обвинили в сексуални посегателства.

"Не мога да си представя по-успешен начин Доналд Тръмп да загуби още повече от авторитета си, отколкото вече е загубил, от това да се осмели да отправи нападки срещу първата дама на Съединените щати", смята обаче говорителят на Белият дом Ерик Шулц.

По БТА

Споделяне

Още от Свят