Изненадващо блокът на Нетаняху не спечели мнозинство в израелския Кнесет

Десните и левите с равен брой депутатски места

Нетаняху, сн. ЕПА/БГНЕС

Блоковете на десницата и на левоцентристите в Израел постигнаха равен резултат на вчерашните парламентарни избори, сочи преброяването на 99,5 на сто от бюлетините. Резултатът е доста изненадващ на фона на категоричните прогнози за убедителна победа на управляващата в момента десница, водена от премиера Бенямин Нетаняху.

 

Десният и левоцентристкият блок, включващ по-специално изненадващо успешната партия Йеш Атид и арабските партии, ще разполагат с по 60 места в 120-членния парламент, сочат данните на ЦИК, публикувани на сайта ѝ. Все пак като водач на най-значителната политическа сила Нетаняху независимо от по-слабия си резултат в новите избори има най-добри шансове да бъде натоварен от президента Шимон Перес със съставянето на следващото правителство.

 

Общата листа, формирана от партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху с партията Израел бейтену ("Нашият дом Израел") на бившия външен министър Авигдор Либерман, получава 31 места срещу 42 в предишния парламент.

 

На второ място изненадващо е новата центристка партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще"), лансирана едва преди година от бившия журналист Яир Лапид с 19 депутата, изпреварвайки лявоцентристката Партия на труда, която получава 15 места.

 

Следват други партии, смятани за "естествени" съюзници на Нетаняху - религиозната националистическа формация "Еврейски дом“ начело с Нафтали Бенет получава 11 места, сефарадската ултраортодоксална партия Шас - също 11, а партията на евреите ашкенази Обединен юдаизъм на Тората – 7.

 

Новото центристко движение на бившата външна министърка Ципи Ливни "Хатенуа", повело кампания за подновяване на мирния процес с палестинците, ще има 6 места в парламента, лявото формирование Мерец - 6, арабските партии - 12, а центристката Кадима – 2.

 

"Според проучванията е ясно, че гражданите на Израел са решили, че искат да продължа работата си като министър-председател и да формирам възможно най-широко коалиционно правителство", коментира Нетаняху.

 

Той каза, че основният приоритет на новото израелско правителство ще е да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

 

Изборите са преминали при висока избирателна активност – 66.6%. Окончателните и официални резултати от парламентарните избори ще бъдат известни на 30 януари. Тогава се очаква президентът Шимон Перес да връчи на Нетаняху мандат за сформиране на правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят