Изненадващо малък брой българи в чужбина са гласували на референдума

Изненадващо малък брой българи в чужбина са гласували на референдума

Изненадващо ниска избирателна активност на референдума за електронното гласуване на българите в чужбина отчита Министерството на външните работи (МВнР).

Българите зад граница нямаха право да гласуват на местните избори, а само в референдума. За целта бяха открити 294 избирателни секции в общо 45 държави.

Общият брой на гласувалите е 27 031, съобщи МВнР във вторник.

Според получените данни от секционните комисии в чужбина, най-много са гласувалите във Великобритания - 4875, от които 2379 - в Лондон.

В Германия са гласували 3836 български граждани, в Испания – 3098, във Франция – 1019, в Гърция - около 1160 и в Турция - едва 222 -ма.

Гласуването е приключено и във всички избирателните секции в САЩ, където са гласували 3592 български граждани, а в Канада - 986.

Окончателна информация ще има, след като ЦИК обработи изцяло изборните протоколи.

На организираното гласуване в Турция за първи път бяха открити рекордно малък брой секции. Причината е, че Анкара отказа откриването на повече места за гласуване тъй като на 1 ноември там има избори и държавата не може да се справи с логистиката. Така се стигна до разкриването на не повече от 20 СИК-а, към които така или иначе МВнР не отчита почти никакъв интерес.

Макар че все още няма окончателни данни, информацията досега е, че в националното допитване са участвали общо около 2 млн. българи, като над 71% от тях са "за" въвеждането на електронния вот.

Макар че в референдума не са участвали толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори (близо 3.3 млн. души), както е изискването по закон, за да може решението на референдума да стане закон, гласувалите надхвърлят необходимите 20%, което задължава депутатите да го разгледат.

Затова в рамките на следващите три месеца народните представители трябва да подкрепят или отхвърлят предложение за въвеждане на електронно гласуване. Ако всички партии, които са декларирали подкрепа за промяната (ГЕРБ, РБ, БДЦ и АБВ), я потвърдят с вота си в пленарната зала, електронното дистанционно гласуване ще бъде въведено.

То ще улесни най-много българите в чужбина, които ще могат да гласуват на избори и референдуми и без да се налага да ходят до отдалечени от тях избирателни секции. Поради тази причина ниското им участие в референдума е донякъде изненадващо.

Споделяне

Още по темата

Още от България