Изнервен депутат от ГЕРБ набеди Мая Манолова за вампир

Изнервен депутат от ГЕРБ набеди Мая Манолова за вампир

Очевидно изнервени от разнищването на казуса с промъкналия се в Държавен вестник текст за либерализиране на рекламата за наркотични вещества, депутати от ГЕРБ започнаха да си изпускат нервите, очевидно повлияни от модните вампирски сюжети. "Ако беше 12 часа полунощ и имаше пълнолуние, щяхме да сме свидетели на друго събитие с участието на г-жа Манолова“, коментира в петък зам.-председателят на здравната комисия в НС Пламен Цеков (ГЕРБ) по адрес на социалистката Мая Манолова, която е сред най-активните в разобличаването на виновници по случая.

Възмутена, Манолова се закани да сезира комисията по парламентарна етика за думите и поведението на Цеков, който е сред основните действащи лица в скандала с "мистериозната“ поправка. "Поведението му е скандално и долно, на всичкото отгоре той отново излъга“, заяви пред репортери Манолова.

Самият Цеков най-накрая се яви пред анкетната комисията, след като няколко пъти бе канен. По време на второто четене на законопроекта за наркотичните вещества и прекурсорите в пленарна зала именно Цеков е човекът, който като зам.-председател на здравната комисия изчита лобисткия текст, който обаче не е одобрен от самата здравна комисия.

След това се заплита странен сценарий, като в Държавен вестник първо е публикуван текстът, одобрен от здравната комисия. После шефът на еврокомисията и депутат от ГЕРБ Светлин Танчев отива с листче в ръка, за да поправи "грешката" и така в Държавен вестник излиза лобистката поправка.

След като гръмна скандалът, НС прегласува клаузата и върна първоначалния текст.

Цеков определи заседанието на анкетната комисия на "първи състав на Народния съд от 1945 г.“. Той отново обясни, че е изчел "случайно“ инкриминирания текст и в крайна сметка е подписал за обнародване в Държавен вестник варианта, одобрен от здравната комисия.

"Надявам се нещата да отидат на прокурор и там те да бъдат изчистени“, декларира с усмивка на уста депутатът от ГЕРБ. "Винаги е ставало въпрос за текста, който сме приели на здравна комисия“, допълни Пламен Цеков, въпреки че пред медиите той няколко пъти смени версията си за това как и защо е редактирал текста, изчетен от парламентарната трибуна. Тези версии варират от това, че се е“объркал“, че всичко било въпрос на "случайност“, че има проблем с очите, носи 8 диоптъра очила и пр.

Председателят на парламента Цецка Цачева също бе изслушана в анкетната комисия. "Всичко, което съм знаела около случая, съм го казала публично“, заяви тя.

Цачева призова да не бъде възприемана като "старшина” и "ротния” (както я наричат в средите на левицата), настоявайки случаят да се "изясни докрай”. "Нямам правомощия над народните представители”, каза Цачева. Тя допълни, че ако някой е сгрешил и то умишлено, трябва да си понесе последствията.

Цачева посочи, че при нея няма писмени обяснения от служители на НС, които са се занимавали със стенограмата от заседанието, както и с обнародването на гласуваните промени, и че ако е имало такива, то щяло да последва и дисциплинарно наказание.

А такова и досега няма за никой от парламентарната администрация, тъй като служителите ѝ са изпълнявали нареждания на замесените в случая депутати.

"Моята отговорност е, че не съм констатирала различието между текста в доклада и изчетеното от Пламен Цеков в зала. Никой обаче не реагира, че се чете нещо различно”, призна Цачева.

Анкетната комисия трябва да излезе със заключения в средата на тоя месец, след което със случая да се заемат МВР и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България