Износът на акцизни стоки с ферибота до Кавказ – вероятно от началото на 2010 г.

През следващата година българските производители ще могат да изнасят акцизни стоки чрез фериботната линия Варна - Кавказ. Това съобщи в понеделник във Варна изпълнителният директор на ИА "Железопътна администрация" Симеон Ананиев, цитиран от БТА.

Фериботната линия работи от края на февруари тази година, но липсата на митнически склад в Кавказ беше основен проблем за спедиторите. Руският порт започна изграждането на съоръжението и до края на годината то ще е завършено и ще има необходимия лиценз.

Това потвърди и Вячеслав Гаврилов, ръководител по инвестициите и развитието във Федералната служба по морски и речен транспорт на Русия. Гаврилов посочи, че фериботната линия Варна - Кавказ ще се утвърждава, а рейсовете ще се увеличават с тенденцията да станат редовни.

Към линията проявява интерес и Казахстан, допълни Ананиев. По думите му има български фирми, които искат да внасят стоки от азиатската държава, включително биогорива. Ананиев отбеляза, че сега страната ни е получила голяма квота за износ на кашкавал за Русия и производителите могат да ползват ферибота.

Споделяне

Още от Бизнес