Износът на руски газ в Европа е намалял почти с една четвърт

Износът на "Газпром" през март 2012 г. е паднал с 23 процента в сравнение с март 2011 година. Това съобщава руската агенция Интерфакс, като се позовава на данни от Централното диспечерско управление на топливно-енергийния комплекс.

През март 2012 г. Русия е изнесла 11.3 млрд. куб.м. газ.

От началото на годината до 27 март зад граница са продадени 38 млрд. куб.м., което е с 9.7% по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Доставките за "Нафтогаз Украйна" през март са били 1.9 млрд. куб. метра.

Според официалната прогноза на "Газпром", износът до края на тази година ще достигне 154 млрд. куб. м. срещу 150 млрд през 2011 г. През февруари газовият монополист заяви, че е понижил цените за европейски клиенти с 10 процента, за да може руският газ да остане конкуретноспособен.

Европа е основен клиент на руския газ. Търсенето нараства рядко през зимата, като обикновено най-студеният месец в Европа е януари. Затова и първото тримесечие на годината бележи най-големи обеми продажби на руски газ в сравнение с останалите.

В началото на февруари 2012 г. няколко европейски страни се оплакаха от понижени доставки на руски газ. По данни на ЕС недоставените количества в някои страни са стигнали 30% в сравнение с договореното. В отговор "Газпром" обвини Украйна, че си е присвоила повече газ, а европейците, че са поискали по-големи обеми.

По-късно по-късно от "Газпром" признаха, че са подавали по-малки количества, но само с 10%. Украйна отхвърли обвиненията, че си е присвоила повече газ и заяви, че е взела толкова, колкото е по договор.

На 20 февруари "Газпром" съобщи, че газовите доставки за Европа са възстановени в пълен обем. Това бе потвърдено и от представители на ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?