Износът на САЩ за Ирак ще бъде финасиран с 500 милиона долара

Президентът на САЩ Джордж Буш премахна ограниченията за операции на американската Ексим Банк в Ирак и тя може да започне да отпуска заеми на фирми, желаещи да работят със страната, предаде Ройтерс.

Решението идва ден преди заседанието на управителния съвет на банката, на което се очаква да бъде одобрена програма за краткосрочно експортно кредитиране на стойност до 500 млн. долара на американски износ за Ирак.

Програмата, която ще бъде изпълнявана съвместно с новосъздадената Търговска банка на Ирак, ще започне да отпуска кредити най-рано през октомври, според експерт от американската Вносно-износна банка.

Двете банки ще се опитат да насърчат продажбите на потребителски стоки, резервни части, суровини, селскостопански стоки, торове, оборудване, както да подпомогнат сферата на услугите.

Срокът за погасяване на кредитите ще бъде 180 дни при финансиране на износа на потребителски стоки, резервни части и суровини и 360 дни при износа на селскостопански стоки, торове и оборудване, уточнява Ройтерс.

Компаниите Халибъртън и Бехтел Груп, които участват в следвоенното възстановяване на Ирак, вероятно ще спечелят още проекти, предаде Ройтерс, като цитира вестниците Вашингтон пост и Уолстрийт джърнъл.

Втората по големина компания в света за услуги в областта на добива на петрол - Халибъртън, може да спечели стотици милиони долари повече от обявените по-рано за поддръжката на иракските петролни находища в рамките на договор с инженерния корпус на американската армия. Това става ясно от анализирани от Вашингтон пост документи.

Бивш главен изпълнителен директор на Халибъртън е американският вицепрезидент Дик Чейни. Според съобщение на Американската агенция за международно развитие, цитирано от Уолстрийт джърнъл, базираната в Сан Франциско строителна компания Бехтел ще получи около 350 млн. долара за изпълнение на инфраструктурни проекти.

Сумата е с 50 процента повече от отпуснатите ѝ по-рано средства. От двете компании още не са коментирали информациите.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?