Износът на ток намалял с 1/5 заради начислявани такси

Износът на ток намалял с 1/5 заради начислявани такси

Износът на електроенергия от България е спаднал с 20.7 на сто през първите девет месеца в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Резултатите са доста сериозни на фона на постигнатия миналата година рекорден износ от 10.7 млрд. киловатчаса.

Според участници на пазара, цитирани от "Капитал дейли", причината за тазгодишния спад са начислявани върху експорта на ток такси, които оскъпяват електроенергията и на Турция например ѝ излиза по-евтино да купува ток от борсата за електроенергия в Унгария, отколкото да внася от северната си съседка.

 

Таксите у нас оскъпяват с около 25 евро един мегаватчас. Върху цената се начисляват над 9 евро за мегаватчас от добавките за зелена и кафява (електроенергията от топлофикациите) енергия, както и добавката за невъзстановяеми разходи, която се плаща заради работата на частните ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, които влизат в цената за пренос. Още около 16 евро се слагат отгоре заради такси за достъп и пренос.

 

Асоциацията на търговците на електроенергия (АТЕ) отдавна алармира, че налагането на тези такси ще доведе до намаление на износа. Затова от Европейската асоциация на търговците на електроенергия са изпратили писма до Европейската комисия, до европейския енергиен регулаторен орган и българската комисия по енергийно и водно регулиране с искане таксата за пренос, която се плаща при износа на електроенергия от България, да отпадне.

 

Експерти обаче предупреждават, че ако това стане, стойността на таксите трябва да се вдигне, а пък финансовите резултати на ЕСО ще се влошат.

Споделяне

Още от Бизнес