Износът на вина нараснал с 26 на сто през 2005 г.

Износът на вина нараснал с 26 на сто през 2005 г.

Българското винопроизводство се е увеличило с 9,24 на сто пред миналата година, а износът на еликсири е нараснал с 26 на сто. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в сряда, в Пловдив, където участва в отриването на международното лозаро-винарско изложение Винария ‘2006,, продължаващо до 18 март.

През 2005 г. наши производители са изнесли 1 141 748 хектолитра вино, като най-голям обем в експорта има бутилираната продукция с обем от 889 645 хектолитра, като най-сериозните пазари на българската продукция са Русия и Европейския съюз, от който напред се очертава Полша като потребител. Като цяло страните от ЕС внасят 36 процента от българските вина в бутилки.

В първия ден от тазгодишното издание на Винария се провежда международна конференция за развитие на качествено лозарство и винарство в Югоизточна Европа. Във форума участват министри и представители на земеделските министерства на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватrs, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора и Турция. Те ще обсъждат обща стратегия за маркетинг и реклама на вината в региона. Според Кабил те са с общи вкусови качества и в тази връзка държавите от региона са повече партньори, отколкото конкуренти.

Само общата реклама може да създаде и индивидуални възможности, смята Никола Николов, председател на Националната лозаро-винарска камара, която е съорганизатор на изложението. За реклама на българските еликсири в създадения преди 2 години фонд "Българско вино" от членски внос са постъпили 1,8 млн. лв., очакват се и 700 000 лв. от държавата. Николов отбеляза и тенденцията значителна част от винарните да се рекламират през  туристическите сезони.

Споделяне

Още от Бизнес