Износът на вино нараснал с близо 13%

Износът на вино нараснал с близо 13%

Износът на български вина е нараснал с близо 13 на сто през първите осем месеца на 2017 г., съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при връчване на наградите "Златна изба".

В посочения период са изнесени 17 517 139 тона винена продукция за 17 432 629 млн. евро, сочат данните, обявени от Борисов. По думите му страната ни е символ на качествено вино, което се произвежда в над 260 изби, чийто брой постоянно расте.

То посочи още, че признанията от регионални и международни конкурси помагат страната ни да бъде популяризирана на световните пазари като "модерна винена дестинация“, което е от огромно значение за целия винарски бранш.

"Добрите резултати на българските производители, които печелят награди от международни конкурси са доказателството, че произвеждаме качествено вино и високоалкохолни напитки на световно равнище“, добави той, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство.

Като важна тема той очерта синергията между производството на вино, един традиционен за България сектор, и културният и винен туризъм, който може да създава висока добавена стойност.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?