Износът навакса изоставането и излезе на нула

Септември и октомври са най-силните месеци за експорта тази година

Износът навакса изоставането и излезе на нула

Износът на България за десетте месеца на годината успя да излезе на нула, като бележи минимален растеж от 0.2% на годишна база.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода януари – октомври 2016 г.

За сравнение към септември експортът бележеше спад на годишна база от 0.5%, а към полугодието той беше още по-сериозен – 3.5%.

Позитивното развитие се дължи на по-силни резултати през септември и октомври, когато износът за съответните месеци нарасна с 11.8% и 6.5% на годишна база, става ясно от данните.

Големият проблем тази година дойде от експорта към трети страни, който през пролетта бележеше солидни двуцифрени спадове. Най-слабите месеци бяха март, април и май, като специално през април намалението бе с 27% на годишна база.

Според експерти причината е не толкова в загубата на пазарни ниши, колкото в спада на цените на международните пазари.

От август се забелязва известно съживяване на експорта извън ЕС, като специално през октомври се регистрира ръст от 4.4% според статистиката.

Общо за първите 10 месеца на годината износът на България за трети страни отчита спад от 10.6%. Той е в размер на близо 12 млрд. лв. според предварителните данни на НСИ.

Основни търговски партньори на България са съседните Турция, Македония, Сърбия, както и Китай, Руската федерация и САЩ, които формират 49.2% от износа за трети страни.

От януари до октомври най-голям спад в експорта към страни, които не са членки на ЕС, се наблюдава в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (24.5%).

От данните на НСИ става ясно още, че вносът на България от трети страни през периода януари - октомври 2016 г. намалява с 9.8% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 13.9 млрд. лв. Най-голяма е стойността на стоките внос от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - октомври 2016 г. е отрицателно и е в размер на 1.93 млрд. лв., отчитат от НСИ.

Доста по-добро е състоянието на търговията с ЕС, става ясно още от данните.

За първото шестмесечие ръстът на експорта за ЕС беше 3.7%, но след средата на годината ситуацията значително се подобрява. През септември беше регистрирано нарастване с 14.7%, а през октомври то е 7.4% на годишна база.

Така общо за периода януари – октомври 2016 г. износът на България към държавите от ЕС нараства с 6.2%, сочат още данните на статистиката.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?