Износът ни на млечни продукти надхвърлил този от преди 1989 г.

Износът ни на млечни продукти надхвърлил този от преди 1989 г.

Българските млечни продукти получават достъп до много повече страни, а количествата, които в момента изнасяме, са по-големи отколкото 1988-1989 г., заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров във вторник на конференция, посветена на млечния сектор. Той обаче не навлезе в подробности като количества и държави, където се реализира в момента продукцията и сравнение с предходни периоди.

По думите му млечният ни сектор в момента е пред нов път на развитие, тъй като предстои премахване на наложените от Европейската комисия квоти за производство за две години. Това по един или друг начин ще предизвика сътресения, прогнозира Димитров. Количествата мляко в европейски мащаб, а надявам се и в България, ще се увеличат, но е важно да поддържаме оптимален баланс между вътрешната българска суровина и тази, която идва от други страни-членки на Европа, допълни той.

 

Предизвикателство пред сектора е и това, че през 2013 г. изтича крайният срок за преструктуриране на млечните ферми. Зам.-министър Димитров изрази очакванията си до средата на следващата година по веригата да се въведе едно по-справедливо ценообразуване.

 

В същото време Българската банка за развитие (ББР) подписа с Асоциацията на млекопреработвателите споразумение за оказване на помощ на членовете на организация с преференциално бизнес кредитиране. Банката има готовност да предостави над 150 млн. лв. по програмата за финансиране на малки и средни фирми от бранша. Сред специалните условия са по-дълги срокове за погасяване на заемите, 2 г. гратисен период, както и възможност за фиксирана лихва, съобщиха от финансовото институция.  

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?