Износът ни за Русия блокиран от закриването на Центъра по хигиена

Българският износ за руските пазари ще остане блокиран поне половин година заради закриването на Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене /НЦХМЕХ/. В момента няма кой да издава сертификати за износ на храни, напитки и козметика за Русия, тъй като Центърът по хигиена е единствената институция не само у нас, но и в Югоизточна Европа, акредитиран от Москва за издаване на такива документи. Това заяви във вторник на пресконференция бивш директор на закритата институция доц. Николай Ризов.

С постановление на Министерския съвет от 29 декември миналата година Националният център по обществено здраве и Националният център по хигиена, медицинска екология и хранене се сливат в ново юридическо лице - Национален център за опазване на общественото здраве.

С промяната на юридическото лице се губи и акредитацията и трябва да се кандидатства за получаване на нова пред двете компетентни руски институции - ГОСТАНДАРТ и руското Министерство на здравеопазването, каза Ризов. Според него това ще отнеме минимум 6 месеца. Заради закриването на центъра е спряло издаването на сертификати на 30 вида натурални сока на "Литекс", за които фирмата е подготвяла износ за Русия.

Според Ризов издадените досега сертификати ще важат до изтичането им. В зависимост от вида на продукта документът се издава за период от 1 до 3 години.

Бившият директор на Центъра по хигиена припомни, че Русия е единствената страна, която все още изисква такъв вид сертификати, издавани единствено от акредитирани от руските компетентни институции лаборатории и сертифициращи органи.

Споделяне

Още от Бизнес