Износът от България расте с 8.9% за тримесечие

Износът от България расте с 8.9% за тримесечие

Износът от България нараства с с 8.9% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г. Вносът расте с 3.5%, съобщи Националният статистически институт.

Като стойност внесените стоки продължават да надхвърлят изнесените.

Между януари и март са експортирани стоки за 13.9 млрд. лв., а стойността на вноса е 15.3 млрд. лв.

Извън ЕС български стоки се изнасят основно за Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Северна Македония. Тези страни формират повече от половината от експорта за трети страни. Общата стойност на този показател е 4.3 млн. лева. Сумата е нараснала с 13.4% на годишна база.

Вносът на стоки в България от трети страни през първото тримесечие се увеличава с 11.2% спрямо година по-рано, а стойността му е 5.5 млрд. лв. България внася най-много от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

Данните за търговията между България и останалите страни от Европейския съюз са за януари и февруари. Според тях през първите два месеца на годината износът на България за ЕС нараства с 9.3% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 6.3 млрд. лв. Основната част от експорта е за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия.

Вносът от ЕС се увеличава с 1.4% спрямо първите два месеца на предходната година и достига 6.2 млрд. лв. Най-много стоки се доставят от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?