Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Износът ще дърпа страната напред и през 2011 г.

0 коментара
Износът ще дърпа страната напред и през 2011 г.

Експортно-ориентираните сектори ще продължат да бъдат двигател на икономическия растеж на България през 2011 г., докато вътрешното потребление ще остане също така слабо като през миналата година. Това сочи секторен анализ на "УниКредит" за развитието на икономиката на страната, публикуван във вторник..

Сред браншовете, които ще отбележат най-висок ръст през тази година, са производството на хартия и хартиени продукти, химични и фармацевтични продукти, основни метали и метални изделия, както и производството на машини и електронни продукти.

В производството на хартия и свързаните продукти ръстът през 2010 г. е бил продиктуван от силно цикличния характер на търсенето и съответно благоприятните цени. Секторът остава с добри възможности за по-нататъшен ръст, като потенциалът за използването на местни суровини е значителен. Предпоставка за развитие е и фактът, че вносът на хартия и хартиени продукти в момента надвишава износа, което може да бъде променено в бъдеще, заради ниските разходи за производство в страната, смятат анализаторите на банковата група.

С най-добри перспективи са и химическата и фармацевтичната промишленост, тъй като имат ниска задлъжнялост спрямо други сектори. Ръстът при тях ще бъде подсилен и от новите планирани инвестиции в тези сектори. Държавно регулираните цени на природния газа, който е основен източник на енергия, обаче влошават профила на секторите.

Секторът на металите традиционно е сред най-големите износители и така остана сравнително устойчив по време на кризата, поради навлизането на нови пазари и увеличения капацитет в продукция с по-висока добавена стойност, се посочва в икономическия доклад. Спадът при черните метали, където бяха затворени основни мощности се компенсира от доброто представяне на цветните метали. Инвестиции в очистващи инсталации и модерни мощности, заместващи остарелите производства, вероятно ще доведат до по-нататъшно подобряване на профила на този сектор, е оптимистичната прогноза на УниКредит.

Благоприятни позиции за селското стопанство

Положителни са очакванията и за селското стопанство, което може да бъде подкрепено от благоприятни динамики в баланса на търсенето и предлагането в бъдеще. Като водещ двигател на растежа се посочва зърнопроизводството, благодарение на добрите ценови нива, продиктувани от недостатъчното предлагане, и значителното финансиране по програмите на Европейския съюз. От друга страна, животновъдството страда поради липсата на възможности за финансиране и бавното развитие на едрото и модерно фермерство.

Проблем за бранша е трудният достъп до външно финансиране, дължащ се на традиционно ниската привлекателността на сектора за финансовите институции. Това може да доведе до по-нисък от потенциалния ръст в реколтите, въпреки силния ръст в крайните цени през 2010 г., смятат анализаторите. Те посочват като фактор за това и евентуалните забавяния на плащане на евросубсидиите.

Въпреки това благоприятният климат и неизползваната земя представляват значителен потенциал в светлината на стабилния ръст в търсенето на земеделски продукти, пише още в документа.

Инвестициите в инфраструктура, управлявани от правителството и финансирани основно чрез европейските фондове – автомагистрали и метрото в столицата, също вероятно ще бъдат основни двигатели на растежа, посочват авторите.

За сметка на експортно-ориентираните сектори, тези, които зависят от вътрешното потребление, вероятно ще се представят по-слабо по подобие на 2010 г.

Слабо търсене вътре, нисък ръст на доходите и висока безработица

Очакванията на експертите са за ниски нива на потребителското търсене, поддържани от устойчиво високи нива на безработица, нисък ръст в доходите, и значителни нива на задлъжнялост, което би се отразило на сектори като търговията на едро и дребно.

При моловете ще се наблюдава свръхпредлагане, докато търговските вериги, свързани с по-ниски ценови нива на предлаганите продукти, ще запазят потенциала си. Наблюденията на икономистите от банковата група сочат, че търговията на дребно остава значително фрагментирана и прогнозите са за продължаване на консолидацията, водена от плановете за експанзия на големите търговски вериги и навлизането на нови играчи (секторът досега е един от най-привлекателните за преки чуждестранни инвестиции). От друга страна, съживяващата се международна търговия може да продължи да стимулира търговията на едро.

Строителството и недвижимите имоти вероятно ще останат сред най-слабо представящите се сектори, смятат в "УниКредит". Значителното предлагане в жилищния, офис, търговския, и хотелски сегменти в последните няколко години надмина значително търсенето, което потенциално би могло да доведе до ниски нива на активност в средносрочен план. Високата задлъжнялост натрупана в много кратък период не е благоприятна за секторите, а незаетите площи са значителни и продължават да се натрупват поради продължаващото приключване на вече започнати проекти.

Енергийният сектор – стабилен, но нелиберализиран

От секторите със стабилна перспектива, производството на електричество е традиционно важно за правителството. Секторът остава нелиберализиран в достатъчна степен (правителството определя цените), без конкуренция между крайните доставчици и с водеща роля на държавата в производството. В същото време, инвестициите в мрежата за пренос и доставка на електричество остават под необходимите нива, поради ниската норма на възвращаемост на компаниите управляващи мрежата.

Правителството има амбициите да остане най-важния играч в производството на електроенергия, потвърдено от значителния по размер спрямо брутния вътрешен продукт на страната проект за ядрена електрическа централа, който може да бъде подновен (до този момент без необходимите проучвания за целесъобразност и без осигурено финансиране). Правителството изпълнява и субсидирана програма за стимулиране на производството на енергия от възобновяеми източници, базирана на поставените цели в рамките на европейския съюз, което вероятно ще доведе до по-нататъшно нарастване на цената за крайния потребител.

Солиден, но под потенциала - 2.8% ръст на БВП през 2011

Като резултат от разнопосочното развитие на експортно-ориентираните и насочените към вътрешното търсене сектори, икономиката на страната ще отчете солиден, но под потенциала ръст от 2.8% на БВП през тази година, прогнозират икономистите на банката. Според тях голямото предизвикателство за българската икономика остава нейната структурна трансформация, така че да се постигне усилване на конкурентните предимства и експортния потенциал за сметка на секторите, насочени към вътрешното търсене. Последните бяха отговорни за около 90% от ръста в добавената стойност и две трети от инвестиционна активност в периода на възход преди кризата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.