Изнудваният арендатор намеси Искра Фидосова в аферата за нивите край Монтана

Светослав Илчовски разкри стройна схема за изнудване от ГЕРБ

Искра Фидосова

Земеделецът от Кнежа Светослав Илчовски, който стана причина за ареста на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов , намеси в корупционния скандал и заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. В началото на юли Илчовски е подал сигнал срещу Аврамов за изнудване, който му е поискал 100 000 лева и 3000 декара от нивите му, за да разреши проблема с арендата на земята край село Стубел, община Монтана. След разпита в сряда Илчовски разкри съществуването на стройна схема за изнудване от страна на ГЕРБ.

Пред "Труд" арендаторът обясни, че докато е бил изнудван от Аврамов, получил и безплатен съвет - за да си решава по-големите проблеми - да ходи в Сърбия и да дава по-тлъсти суми на депутатката Искра Фидосова, чийто съпруг е сърбин.

"Последните думи бяха, че ако има по-сериозни случаи на финансови отношения с властта, трябва да отида в Сърбия, защото там Искра Фидосова си прави срещите, не иска в България да се правят, изрично трябва да се правят в Сърбия. То ги има и на СРС-тата тези неща... Искра Фидосова - виден ГЕРБ, срещи в Сърбия за крупни суми. По-крупните суми трябва с друг активист на ГЕРБ", обясни изнудваният арендатор, цитиран от "Труд".

Вече четири години Светослав Илчовски е в спор с Екатерина Йорданова за землището край селата Стубел и Липен. Кулминацията на конфликтите настъпва на 3 юли тази година, когато работниците на Илчовски се сбиват с гардовете на Йорданова за това кой да ожъне засятата рапица за 500 000 лева. Земята на Илчовски е отнета малко преди жътвата чрез служебно разпределение от местната земеделска дирекция.

Несериозни обвинения

Искра Фидосова коментира обвиненията на Илчовски като несериозни. Тя обяснява, че ходи в Сърбия 1-2 пъти в годината за по няколко часа - преди Коледа и на празника на семейството. Тя обяснява, че не знае кой е подал сигнала срещу Димитър Аврамов, нито за какво става въпрос в него.

Познавам Аврамов като колега от избирателния ми район. От него се разграничаваме, както аз, така и парламентарната група на ГЕРБ", коментира Фидосова. В Народното събрание Аврамов се сочи като протеже на Фидосова, която също е депутат от Монтана и е смятана за една от най-силните фигури в партийното ръководство, доверен човек на вътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Илчовски твърди, че преди време дал на депутата Аврамов 50 000 лева, смятайки, че така работата му ще потръгне. По думите му обаче депутатът се полакомил и 10 дни преди ареста поискал още толкова. Илчовски се оплакал в ДАНС и ГДБОП и започнало подслушване и следене на Аврамов.

След разпита в Монтана Илчовски обясни, че Димитър Аврамов му е поискал 50 плюс 50 хиляди, както и да му прехвърли 3000 декара от земята на фирмата му "Игол", за да му окаже съдействие и да си няма проблеми със земеделската служба. Това е трябвало да стане чрез сключване на доброволно споразумение.

Министърът дигна 15 кила – добре е човекът

"Шефката на областна дирекция - Монтана крие доброволното споразумение, което е изготвено от служител на същата служба и сега работещ в същата служба. По този начин се опитват да ни окрадат продукцията, да окрадат и парите на нас, данъкоплатците. Веднага щом разбрахме за тази несправедливост, подадох сигнал до министъра на земеделието и до директора на дирекция "Земеделие" за цялата страна. Но нашият добър министър, понеже е много добър министър на откриванията и на дегустациите, случаят просто го коментира на 6 юли като "балкански нрави", въобще го заобиколи. Това - кражба на евросубсидии и кражба на земеделска продукция, него не го интересува. Добре е човекът, дигнал е 15 кила, откакто е министър", коментира Илчовски по адрес на Мирослав Найденов.

Той обясни, че има да получава общо 3 милиона лева европейски субсидии, които все още не са му изплатени по неизвестни причини вече две години. "Такова чудо като фирма "ГЕРБ" не ми се е случвало, дано се не случва и на други хора. И моля да бъда цитиран", разказва Илчовски, цитиран от "Труд".

Мирослав Найденов пак научил от медиите

В четвъртък Мирослав Найденов заяви, че е научил от медиите за ареста на депутата Димитър Аврамов. Както по този казус, така и по други, свързани с ресора му, като бременността на бившата шефка на фонд "Земеделие "Калина Илиева, например, той все научава от медиите.

"Аз разбрах за този скандал, който се коментира, на откриването на жътвата. Когато журналистите ме питаха - как ще коментирам случая с побоя, моят отговор беше, че по никакъв начин не трябва да бъде толерирано самоуправството", каза министър Найденов, който коментира скандала за нивата край Стубел като "балкански нрави".

Той също се разграничи от Димитър Аврамов. "Нямам някакви специални отношения с депутата Аврамов. Той е депутат, той е член на Комисията по земеделие. Иначе не виждам какво по-специално да бъде отношението на един министър към един депутат", обясни Найденов.

Преди ден от земеделското ведомство заявиха, че не са получавали жалби от Илчовски и съобщиха, че е разпоредена цялостна проверка на областната служба "Земеделие" в Монтана.

Арестуван за втори път

Часове, след като Народното събрание прекрати правомощията на Димитър Аврамов като депутат, той бе арестуван за втори път по искане на прокуратурата и му бе повдигнато обвинение за търговия с влияние. Съобщението на специализираната прокуратура напълно повтаря твърденията на Илчовски, че Аврамов го е изнудвал на няколко пъти.

Първо в началото на юли е поискал и взел сумата от 50 000 лева, за да упражни влияние върху служителката от от земеделската служба. После на 10 юли е поискал нови 50 000 лева, а няколко дни по-късно е арестуван с тях. Ден преди ареста депутатът е поискал и прехвърлянето на част от нивите на арендатора, съобщават от държавното обвинение.

Той е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Преди да бъде изключен от Народното събрание, Аврамов бе изключен от ГЕРБ и от всички заемани партийни постове по бърза процедура и без да бъде изслушан. В сряда премиерът Бойко Борисов предупреди министрите "да си държат хората изкъсо", защото "внимателно наблюдавам, пощада за никого няма".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес