Потърпевшият дори не съобщил в МВР, че е станал жертва на кражба

Изобличаващите тефтери на Златанов изчезнаха при странни обстоятелства

Бележниците са били в експерт на прокуратурата, назначен внезапно, след като съдът ги изиска

Част от подбраните пасажи от тефтерчето на Филип Златанов, прожектирани от прокуратурата. Сн.: БГНЕС

Серия от странни обстоятелства изплуват около мистериозното изчезване на двата скандални тефтера на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, в които бяха записани редица политически поръчки за това кой да бъде "ударен", "оправен" или "отложен".

Във вторник стана известно, че двете тефтерчета, които са ключово веществено доказателство, са изчезнали преди седмица от автомобила на вещото лице Стефан Бенчев. Новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков (ГЕРБ) съобщи, че не знаел за това и научил от публикацията във в. "Труд", където излезе новината.

В двата бележника фигурират абревиатурите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както обяви прокуратурата при избухването на скандала през юли 2013 г. Преди няколко месеца се разбра, че там присъстват и инициалите на депутата от ДПС Делян Пеевски, но от държавното обвинение нито отрекоха, нито потвърдиха това.

Според версията на експерта от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР Стефан Бенчев, той установил липсата на бележниците още на 5 ноември (сряда), но подава сигнал за случая на следващия ден – 6 ноември, съобщиха пред Mediapool източници от вътрешното министерство.

Още по-необяснимо е това, че в жалбата си до полицията вещото лице посочва, че тефтерите на Златанов "са изчезнали" заедно с чантата му, в която имало неголяма сума пари и други документи. Именно заради факта, че Бенчев не е посочил, че е станал жертва на кражба, първоначално изобщо не е образувано разследване.

За случая, на практика, се е разбрало едва в понеделник, след като следователи от Столичната следствена служба, където са се намирали тефтерите досега, са отишли в Шесто РПУ, за да се интересуват от случая. До този момент в МВР са знаели единствено, че изчезналите бележници са "веществени доказателствени средства по наказателни производства", но нищо повече. Прокуратурата пък образува дело за кражбата им едва във вторник, след избухването на скандала в медиите.

По думите на вътрешния министър Веселин Вучков, който коментира случая след извънредното заседание на Министерския съвет във вторник, се предполага, че чантата на Бенчев е взета от колата му в момент, когато той слязъл от нея на ул. "Монтевидео" (в близост до столичното следствие – бел. ред.), защото спукал гума.

От прокуратурата пък уточниха, че тогава експертът е пътувал, за да върне двата тефтера на Златанов на следователите, които ги изискали обратно във връзка с предстоящото заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото срещу бившия шеф на КПУКИ, по което той получи присъда от 3 години и половина затвор, но я обжалва.

"Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 г. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд", изясняват от държавното обвинение. От там допълват, че градският прокурор Христо Динев е разпоредил незабавна проверка по случая с изчезването на тефтерите.

В тази връзка Софийската районна прокуратура (СРП) вече е образувала разследване срещу неизвестен извършител за кражба. Нещо, което можеше да се случи още на 5 ноември, ако експертът Бенчев бе сметнал за необходимо да конкретизира кои точно тефтери "са изчезнали".

Неговата роля в казуса също провокира въпроси, предвид факта, че бе назначен да направи експертиза на бележниците цели 5 дни, след като САС определи друго вещо лице да ги изследва по делото за престъпление по служба срещу Златанов. Става въпрос за експерта Валери Костадинов, който така и не получи достъп до въпросните материали.

Той бе ангажиран с процеса на 25 септември, когато стана ясно, че досега не е била правена експертиза на нито един от оригиналите на тефтерите на Златанов. Разследващите бяха изследвали само единия, и то – негово копие. Самият Златанов обаче никога досега не е отричал, че това са неговите лични бележки. Отричаше единствено, че зад инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." и "И.Ф." стоят имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

Три седмици по-късно, на 16 октомври, отново по време на заседание на САС, се разбра, че въпросната експертиза на оригиналите така и не е била направена заради внезапното решение на прокуратурата да ги подложи на паралелна графологична експертиза. Тя е била назначена по другото разследване за престъпление по служба срещу Златанов, което бе отделено от делото. Прокуратурата води и производство за безстопанственост в КПУКИ, но срещу неизвестен извършител.

Не стана ясно обаче коя е била причината разследващите да се сетят, че трябва да изследват почерка от оригиналните тефтери точно в този момент. Особено предвид факта, че материалите за въпросните разследвания са отделени от делото, намиращо се на втора инстанция в съда, още на 12 януари т.г. Последното е видно от мотивите на Софийския градски съд (СГС) по осъдителната присъда на Златанов.

Въпросите около казуса "Златанов" обаче съвсем не се ограничават с мистериозното изчезване на тефтерите му. Продължава да тъне в тайнственост и подходът на прокуратурата към цялото разследване по случая.

Защо то бе представено шумно и зрелищно чрез показване само на подбрани части от тефтерите? Защо се бързаше в съда да бъде внесен обвинителен акт за престъпление по служба, при положение, че в случая имаше данни за много по-сериозни престъпления, като търговия с влияние, например? Защо кръгът на обвиняемите се ограничи единствено с видимо неподготвения за подобен пост Филип Златанов? Защо работата по случая и квалифицирането на обвинението срещу Златанов бе направено така, че съдът никога да не получи оригиналите на тефтерите му?

Въпреки че от прокуратурата декларират, че разследването е водено така именно с целта да се стигне до хората над Златанов, най-вероятно тези въпроси никога няма да получат ясни отговори. Както и въпросът – кой има интерес от изчезването на тефтерите? Очевидно не е Филип Златанов, който отдавна бе вкаран показно в ролята на изгорелия бушон.

Още по-малко е изяснено и участието на емблематичния депутат от ДПС Делян Пеевски по казуса, за чиито инициали Д.П. още през юли излезе информация в сайта "Фактор", че също фигурират в тефтерите. Официална реакция обаче не последва нито от страна на прокуратурата, нито от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България