Изолиран случай на птичи грип в Бургаско

Властите увериха, че са взети предпазни мерки, но опасност от епидемия няма

Изолиран случай на птичи грип в Бургаско

За изолиран случай на птичи грип на територията на Бургас съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От Министерството и Българската агенцията по безопасност на храните увериха, че са взети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на заразата и опасност за хората няма.

Вирусът е открит при умрял къдроглав пеликан в езерото Пода край Бургас, обясни зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Освен тази дива птица е намерена и мъртва чайка, но за нея не беше съобщено да е носител на вируса.

Заместник-министърът и представители на българската агенция по храните увериха, че няма нищо притеснително в случая. Все пак са взети предпазни мерки. Определена е 3-километрова предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището. В предпазната зона попадат няколко населени места, включително и квартали на Бургас. В нея няма големи птицевъдни обекти, а в наблюдаваната зона има два обекта, които са поставени под надзор от агенцията по храните. Забранено е преместването и транспортирането на птици или тор, търговията с прясно птиче месо, организирането на пазари или изложения, пускането на домашните птици на свобода, както и ловът на пернати.

"Не виждаме нищо опасно в ситуацията", каза Дамян Илиев, зам.-директор на агенцията по храните. Директорът на областната структура на агенцията по храните в Бургас Георги Митев също увери, че опасност от епидемия от птичи грип няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?