Изолирането от света и особено от Китай няма да помогне на САЩ

Изолирането от света и особено от Китай няма да помогне на САЩ

САЩ не са единствената страна, която в момента се намира в затруднено положение, пише вестник "Вашингтон пост". На практика в целия свят съществуват безпрецедентен политически хаос и несигурност, отбелязва американският всекидневник, позовавайки се на Индекса на несигурност на икономическите политики в световен мащаб.

Благодарение на несигурността и желанието на американския президент Доналд Тръмп за по-голямо изолиране на Съединените щати, в Азия Китай вижда възможност да засили позициите си на политически лидер. Това е знак, че САЩ трябва да останат символ на стабилност, лидерство и либерални ценности, пише "Вашингтон пост".

Вестникът предупреждава, че Съединените щати не могат да си позволят некомпетентно управление, емоционални телефонни разговори с чуждестранни лидери и смехотворни лъжи пред печата. Американците отчаяно се нуждаят избраниците им да стегнат редиците си и да започнат да се държат като възрастни. Същото се отнася и за останалата част на света, пише в заключение "Вашингтон пост".

Друг американски вестник, "Ню Йорк пост", също отделя вниманието на въпроса за изолирането на Китай от страна на Съединените щати. В хода на историята обикновено САЩ смятаха, че един силен Китай е в техен интерес. Но сега, когато това е факт, много американци вече не са толкова сигурни, отбелязва изданието.

Иницииране на търговска война с Китай или подготовка за военен конфликт в Южнокитайско море обаче само би го накарало да се отбранява, да легитимира своята параноя и да подхрани антиамериканските си страхове, предупреждава "Ню Йорк пост".

Възприемането на агресивен подход към Пекин ще предостави на китайския президент Си Цзинпин и възможност да се възползва от грешките на Тръмп и да демонстрира държавническо поведение, когато американският му колега изглежда нападателен и заядлив, както и да тормози Тайван и да направи репресивната система на управление в Китай по-привлекателна, коментира вестникът.

Далеч по-добре би било Тръмп да използва влудяващата си непредсказуемост и всички лостове като американски президент, за да предизвика Китай да се отвори и превърне в отговорен световен лидер. Историческите връзки между Китай и САЩ трябва да подсилят отношенията им, а не да ги обрекат на провал, призовава в заключение "Ню Йорк пост".

Споделяне

Още от Свят