Изоставаме с промените в конституцията за съдебната система

Министерският съвет одобри доклад за приноса на българската страна в редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в процеса на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Това съобщи министърът по европейските въпроси Меглена Кунева след редовното заседание на правителството днес.

Министърът по европейските въпроси подчерта, че е необходимо да се пристъпи към изменение на конституцията в частта "Съдебна система", особено след като вече е постигнато съгласие сред политическите сили.

Това е и един от най-слабите моменти, отбелязани в четвърти пореден доклад на Европейската комисия, припомни Кунева.

Не трябва да има никакви илюзии, че при сегашното състояние на нещата глава "Правосъдие и вътрешен ред" може да бъде затворена, заяви вчера и министърът на външните работи Соломон Паси пред депутатите от парламентарната комисия по евроинтеграция. Кунева каза, че ще бъде добре, ако парламентът приключи до края на тази сесия обсъждането на текстове за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, и да започне приемането им в началото на следващата сесия.

Ако парламентът трябва ускорено да направи промени в конституцията, то с предимство трябва да бъдат промените по отношение на съдебната система, заяви днес президентът Георги Първанов. Според него тези промени трябва да бъдат извършени още в рамките на предстоящия есенен политически сезон.

Забавя се законът за ветеринарното дело и законът за телекомуникациите, важно е да се приеме и законът за държавния служител, както и максимално бързо да влезе законът за съдебната власт, каза още днес министър Кунева.

Изключително важно е да се приеме законът за обществените поръчки, защото това е една от носещите конструкции по отношение на разходването и публичния контрол на средствата от европейските фондове, каза Кунева. Законът ще влезе в пленарна зала вероятно в началото на следващата сесия.

В доклада за напредъка на България като положителна стъпка е включен антидискриминационният закон, който предстои да бъде приет до края на тази парламентарна сесия. На няколко пъти бе припомняно, че България закъснява с този ангажимент, допълни Кунева. Докладът отбелязва добрите темпове на изпълнение на Рамковата програма за ромското население.

Най-сериозният напредък е свързан с намаляването на лицензионните режими, тъй като това осигурява по-добра бизнес среда, каза още Кунева. Европейските партньори отчитат спада на безработицата с 5 процента от 2001 година. Поддържането на стабилни макроикономически показатели, ръстът на брутния вътрешен продукт и увеличаването на промишлените продажби се оценяват положително от делегацията на Европейската комисия тук, каза Кунева.

Докладът обхваща периода от септември миналата година досега и ще бъде публикуван на 5 ноември , а последните консултации с българската страна ще бъдат проведени между 5 и 10 септември.

Още от България