Изоставането в иновациите ще се наваксва с европари

Изоставането в иновациите ще се наваксва с европари

Отпушването на европейското финансиране ще помогне на България да навакса изоставането си в областта на иновациите, става ясно в понеделник по време на Шестия национален иновативен форум.

Разходите на частния сектор в България за научни и иновационни дейности са едва 0.15 процента от брутния вътрешен продукт, което нарежда страната по-надолу спрямо повечето държави със среден доход. Това заяви пред форума постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтл. Според него еврофондовете са добра възможност за увеличаване на нивото на финансиране на иновационни проекти.

“Нужно е стимулиране на иновациите в цяла Европа, тъй като Европейският съюз значително изостава в развитието на тези процеси. За съжаление и ние като страна членка на Европейския съюз попадаме в общия кюп на страните от Европа, които недостатъчно са оценили този проблем и съответно сме доста назад от много други държави“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той даде за пример корпорацията “Гугъл“, която е инвестирал повече пари за иновации и нови технологии отколкото целия ЕС.

“Не искам да говоря за САЩ, където мисля, че беше три пъти, Япония, Сингапур...С една дума в ръководството на Европейския съюз вече сме наясно това трябва да се промени и то много бързо. Дали със стимули, дали със законови промени, дали с решения на отделните правителства да толерират този процес, това е на дневния ред на Европейския съюз", обясни Борисов.

Той заяви още, че българското правителство прави всичко възможно, за да подаде верни сигнали към инвеститорите, които да се насочат към България.

“Освен че отпушихме европейските фондове, преди два дни получихме много добра оценка и от Световната банка за развитието на икономиката. Очакваме положителен доклад и от МВФ, чиято проверка приключи днес“, каза Борисов.

Той допълни, че има доста сериозен инвестиционен интерес от една от най-големите компании в света и се надява в следващите един-два месеца те да дойдат и да вложат капитали в България. В момента имаме много добра данъчна и обществена среда за инвестиции, заяви премиерът.

Според Флориан Фихтл подхранваща почва за иновациите е образователната система. Към момента в България образованието не е представено на конкурентна основа и нивото на научно-изследователската дейност е по-ниско в сравнение с останалите европейски държави, каза представителят на Световната банка. По думите му това е причината за слабата връзка между научно-изследователската и развойна дейност и реалната икономика.

Подобно на растенията, иновациите трябва да се освобождават от плевелите, които подтискат растежа им, каза Фихтл. Затова той препоръча правителствата да продължат да премахват бариерите пред бизнеса в България. Иновациите се нуждаят и от финансиране, допълни Фихтл.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?