Изоставен ремонт на "Раковска" къса нервите на столичани втора седмица

Столичният квартал "Хиподрума" въстана срещу асфалтирането на тротоарите

Изоставен ремонт на столичната ул."Раковски" в участъка от бул."Дондуков" до бул."Сливница" къса нервите на столичани вече втора седмица, като не е ясно кога ще приключи. От два дни на обекта никой не работи, оплакаха се читатели на Mediapool.

От Столична община обясниха, че това не е вярно. В момента се прави ремонт на електрическата мрежа и това е причината да няма работници, които да оправят тротоарите, казаха от кметството.

Жителите на кв."Хиподрума" пък въстанаха срещу асфалтирането на тротоарите. Столичани подозират, че това се прави с цел да им събират след това левче за плтено паркиране. От Столична община контрират, че асфалтът е по-издържлив като настилка от плочките и паважа.

Живеещите описват апокалипсис

В същото време живеещите и работещите в този участък на ул."Раковски" описват "апокалипсис".

"Дойдоха преди десетина дни и разкопаха тротоара. Махнаха плочите, извадиха гранитните бордюри, изкъртиха колчетата, тръби стърчат, издълбаха дупки, в които може да си счупиш крака по тъмно и от два дни няма никой", оплака се читател на Mediapool.

В един от дните на ремонта е имало дори пробив на водопровод, който обаче е бил бързо ремонтиран, разказа друг жител в района.

Хората не са против ремонта, а срещу начина, по който се прави, и липсата на яснота кога ще приключи. Допълнително се ядосват от факта, че докарани нови строителни материали са оставени безстопанствено и вечер се разграбват, а за всичко това плащаме чрез данъците си.

Не е ясно кога ще приключи ремонтът

От Столична община не можаха да отговорят кога ще приключат ремонтните дейности. От пресцентъра обясниха само, че докато тече ремонтът на електропреносната система, заради изискванията за безопасност няма да се работи по тротоарната настилка.

Преди няколко дни от ремонт на ул."Раковски" при кръстовището с ул."Граф Игнатиев" се оплакаха други читатели на Mediapool. Тук проблемът е, че се унищожи унипаваж, положен преди две години, за да се прави разширение на тротоара за сметка на "широката" улица "Раковски".

До днес от Столична община все още не са отговорили на запитването на Mediapool кой е отговорен за това решение и колко струва ремонтът.

Близо две години Столична община не отговаря на Mediapool колко струва подмяната на здравите плочки на ул."Раковски" с модерния унипаваж, част от който сега беше разрушен за да се направи разширението на тротоара, зад което прозира не общественият, а бизнес интересът на заведенията, според живеещите и работещите в района.

Жителите на "Хиподрума" са недоволни от асфалтирането на тротоарите

Живеещите в столичния квартал "Хиподрума" пък се оплакаха от асфалтирането на тротоарите. Махат се здравите тротоарни плочи и се поставя асфалт. После ще набият колчета и ще въведат платено паркиране, оплакват се живеещи в квартала.

В Столична община върви обсъждане на разширяване на зоните за платено паркиране, като официална информация за това няма. Въпреки че въпросът се обсъжда от близо половин година Центърът за градска мобилност, който трябва де излезе с предложението, все още не го е представил публично.

Най-парадоксалното е, че карцерогенната асфалтова настилка се слага и около детски градини и училища, като децата вдишват изпаренията, възмущават се още живещите в кв."Хиподрума". Асфлтирането на тротоарите унищожава и дърветата, които са единствения филтър на вредните изпарения от автомобилите.

Подобна е картината и в съседния квартал "Лагера", където също се асфлтират тротоари. Живеещите са категорично против това.

От Столична община обясняват, че асфалтът е по-устойчива настилка от тротоарните плочи и може да издържи пет години без ремонт. Не е ясно обаче защо не асфарлтират тротоарите в центъра на столицата, където всяка година сменят унипаважа, независимо че е здрав, както се случва на ул."Раковски".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?